Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Valutainterventioner kan bli aktuella 2017

Publicerad: 13 februari 2017, 12:27

Pär Magnusson talar på Business Arena.

Foto: Sigurdur J Ólafsson.

Sveriges Riksbank kan komma att behöva göra ingrepp på valutamarknaden under 2017. Detta i syfte att säkerställa att penningpolitiken för inflationen närmare inflationsmålet på 2 procent.


Ämnen i artikeln:

Pär MagnussonSwedbank

Sveriges Riksbank kan komma att behöva göra ingrepp på valutamarknaden under 2017. Detta i syfte att säkerställa att penningpolitiken för inflationen närmare inflationsmålet på 2 procent. Det konstaterar Pär Magnusson, räntestrateg på Swedbank, som nyligen talade om läget i den svenska ekonomin på Real Estate Öresund.

Valutainterventioner har varit uppe på tapeten förr men då som ett sista alternativ. Nu är det dock mer aktuellt än någonsin och Magnusson påpekar att Riksbanken snart har förbrukat verktyget stödköp av obligationer (kvantitativa lättnader) för att ge stöd till sin räntepolitik och då finns inte så mycket kvar annat än valutaingrepp. När nuvarande stödköpsprogram löper ut i slutet av mars kommer Riksbanken att äga 42 procent av alla statsobligationer och att köpa företagsobligationer är en oframkomlig väg på grund av hur små volymerna är på den svenska marknaden för företagsobligationer.

Riksbanken är med andra ord fast i Hotel California, en allegori Magnusson tidigare har använt sig av.

Eventuella valutainterventioner skulle fungera som så att Riksbanken säljer svenska kronor, alltså köper utländsk valuta, och därmed ökar utbudet på svenska kronor. Det i sin tur sänker priset på kronan och därmed försvagar den, något som skulle trycka upp priserna på importerade varor.

Pär Magnusson konstaterar att räntorna blir låga i en lång tid framöver men samtidigt att riskerna i ekonomin ökar.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

Pär MagnussonSwedbank

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.