Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Vallokalsundersökningar indikerar dåligt resultat för May

Publicerad: 8 juni 2017, 19:40

Storbritanniens premiärminister Theresa May.

De första vallokalsundersökningarna i Storbritannien indikerar att det konservativa partiet, under ledning av premiärminister Theresa May, har förlorat sin majoritet i parlamentets underhus. Det innebär inte nödvändigtvis att May har förlorat makten då partiet alltjämt är landets största.


Ämnen i artikeln:

Brexit

De första vallokalsundersökningarna i Storbritannien indikerar att det konservativa partiet, under ledning av premiärminister Theresa May, har förlorat sin majoritet i parlamentets underhus. Det innebär inte nödvändigtvis att May har förlorat makten då partiet alltjämt är landets största men stämmer resultatet, vilket förmodligen kommer att bekräftas på fredagen, innebär det att hennes ställning har försvagats mycket. Det i sin tur innebär att Storbritanniens förhandlingssituation i Brexit-förhandlingarna har försvagats och resultatet har i brittisk media beskrivits som katastrofalt för May.

Konservativa partiet får 314 mandat i underhuset enligt vallokalsundersökningarna vilket kan jämföras med 330 mandat i parlamentsvalet 2015. Labour får 266 mandat, liberaldemokraterna 14, högerpopulistiska UKIP får inget mandat, skotska SNP får 34 mandat och 22 mandat fördelas på ett antal mindre partier, bland annat i Wales och Nordirland. Ett av dessa är Sinn Fein som av hävd inte tar sina platser.  I kammaren sitter 650 parlamentariker varav Sinn Fein i valet fick fyra.

Vallokalsundersökningarna har lett till att brittiska pundet har rasat med cirka 2 procent mot dollarn i skrivande stund.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

Brexit

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.