Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Vad planerar Klövern?

Publicerad: 17 december 2014, 00:00


Ett av börsens mest intressanta fastighetsbolag, enligt min uppfattning, är Klövern som styrs av vd:n och indirekte huvudägaren Rutger Arnhult. Klövern har vuxit snabbt under Arnhults ledning och för denna tillväxt använt sig av en mix av finansiering via preferensaktier och obligationer men även sannolikt bankfinansiering. Hittills har man varit relaltivt försiktig med att använda sin stamaktie för finansiering av tillväxten varför det för många i branschen väckte uppseende när Klövern nyligen meddelade att man skulle införa ett nytt aktieslag, en stamaktie av serie B som har lika många röster som stamaktien, det vill säga 1/10 röst per aktie.

Vidare gjorde Klövern en fondemission där bolaget emitterade tio stamaktier av serie B och gav till ägare av A-aktierna. Det innebär i praktiken att man gjorde en 10:1 split och A-aktiens kurs föll med faktor 11 och det marknadsvärde som gick förlorat via A-aktien kompenserades av B-aktierna. Bolagets marknadsvärde ändrades med andra ord inte i och med fondemissionen. En fondemission och en split är inga konstigheter men för att göra det hela lite mer komplicerat beslöt sig Klöverns styrelse för att även göra en sammanläggning av aktier, eller en så kallad omvänd split 1:2, det vill säga slå ihop aktier så att två aktier av varje serie och aktieslag, det vill säga A-aktier, B-aktier och preffar, blir en aktie av samma serie eller aktieslag. Två A-aktier blir därmed en A-aktie och så vidare.

Kombinerat kan det hela bli lite tekniskt komplicerat för den vanliga aktieägaren men den fråga som ändå kvarstår är varför man gör detta. Att införa en ny aktieserie är inte gratis och det är inte heller all den pappersexcercis som följer en fondemission eller en sammanläggning av aktier för den delen heller. Man gör inte sådant utan att ha en baktanke och nu undrar många i branschen vilken baktanken kan vara.

En inte helt orimlig teori är att Klövern ska köpa upp det problemtyngda logistikbolaget Tribona, där man redan är största ägare med 30 procent av kapitalet, övriga storägare är med ett par undantag fonder eller institutioner. Genom att ha en ny serie aktier som har en begränsad rösträtt skulle Klövern alltså kunna köpa upp Tribona och betala en betydande del av köpesskillingen i B-aktier utan att Klöverns storägare, Corem Property Group som till störst del ägs av Rutger Arnhult, Arvid Svensson Invest och Rutger Arnhult själv via bolag, skulle riskera att förlora sin makt över Klövern.

Än så länge endast en teori men som sagt, inte helt orimlig.

Sverrir Thór

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.