Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Utlandsregistrerade äger fastighetsaktier för 95 miljarder

Publicerad: 6 juli 2017, 06:44

Henrik Saxborn är vd på Castellum.

Foto: Castellum.

Investerare med hemvist i utlandet, både privata och institutionella, äger svenska fastighetsaktier till ett marknadsvärde om 94,5 miljarder kronor. Huvudlistans fastighetsbolag värderades till sammanlagt 377,8 miljarder kronor och den utländska ägarandelen motsvarar således 25 procent av det samlade börsvärdet.


Ämnen i artikeln:

Fabege FastigheterSSMCastellumHemblaStockholmsbörsen

Investerare med hemvist i utlandet, både privata och institutionella, äger svenska fastighetsaktier till ett marknadsvärde om 94,5 miljarder kronor. Huvudlistans fastighetsbolag värderades till sammanlagt 377,8 miljarder kronor och den utländska ägarandelen motsvarar således 25 procent av det samlade börsvärdet för bolagen som ingår i Stockholmsbörsens fastighetsindex, OMX Stockholm Real Estate. Det visar en sammanställning som Fastighetsnytt har gjort på ägarstatistik från Holdings.

I sammanställningen ingår även de på huvudlistan noterade bostadsutvecklare som ingår i fastighetsindex, det vill säga Besqab, Bonava, JM, Oscar Properties och SSM. Notera att andelssiffrorna för de olika bolagen generellt bygger på ägande vid första kvartalets utgång då man har ännu inte uppdaterat siffrorna för att återspegla läget vid halvårsskiftet.

Det bolag som har störst utländsk ägarandel är SSM Holding som kom in på börsen så sent som 6 april i år. Det är dock en sanning med liten modifikation då SSM ägs till 68,9 procent av schweiziska Eurodevelopment AG som i sin tur ägs av SSM:s grundare, svenskarna Ulf Morelius och Ulf Sjöstrand. Därmed bör SSM betecknas som svenskägt även om ägarnas holdingbolag är registrerat utomlands.

Närmast efter SSM i listan kommer D. Carnegie & Co. som amerikanska fondjätten Blackstone äger 52 procent av kapitalet i och av resterande 48 procent ägs 10 procentenheter, alltså 20,8 procent, av utlandsregistrerade ägare. Sammanlagt kontrolleras alltså 62 procent av kapitalet i D. Carnegie av utlandsregistrerade.

Om man istället för procentuell andel ser till de belopp som utlandsregistrerade äger i svenska bolag så är Castellum i topp. Castellum har ett börsvärde på 33,9 miljarder kronor varav 49 procent ägs från utlandet. Det motsvarar 16,6 miljarder kronor och närmast därefter kommer Fabege. Av Fabeges marknadsvärde på 26,9 miljarder ägs 10,5 miljarder kronor av utlandsregistrerade.

Sverrir Thór

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.