Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Utländska investerare äger över 30 procent i sju bolag

Publicerad: 9 februari 2015, 15:19

Foto: Sverrir Thór

Castellum är alltjämt i särklass det börsnoterade svenska fastighetsbolag som lockar störst andel utländska investerare. Vidare är Castellum det enda av börsens fastighetsbolag som ägs till mer än hälften av utlandsbaserade ägare. Det visar en sammanställning Fastighetsnytt har gjort av ägardata från SIS Ägarservice.


Ämnen i artikeln:

BlackRock Inc.SEBTribonaCastellumHemfosa Fastigheter

Det är en väldigt liten majoritet av kapitalet i Castellum som innehas av utlandsbaserade ägare, 50,1 procent av kapitalet. Två av bolagets tre största ägare vid årsskiftet var utländska, medan den största SEB Fonder ju är svensk. SEB Fonder håller 5,5 procent av kapitalet i Castellum och holländska stiftelsen Stichting Pensioenfonds ABP och amerikanska bankjätten BlackRock äger 5 procent var i Castellum.

Närmast efter Castellum kommer två av Paulsson-sfärens två stora bolag, Fabege och Wihlborgs, som ägs till 37,8 respektive 37,6 procent av utländskt kapital. I Fabege är BlackRock näst största aktieägare med 5,4 procent av kapitalet och i Wihlborgs är norska oljefonden femte största ägare med 3,3 procent av kapitalet.

I sju av de fastighetsbolag som finns noterade på börsens huvudlista överstiger det utländska ägandet 30 procent. Samtliga av dessa är bland de ledande fastighetsbolagen på börsen, med ett undantag. Det är Tribona som till 34,6 procent av utlandsbaserade aktieägare. Förklaringen till det ligger i det faktum att Tribona tidigare var noterat på Oslobörsen.

Det åttonde bolaget som har ett utländskt ägarskap överstigande 20 procent är sedan Hemfosa Fastigheter som ägs till 27,1 procent av utlandsbaserade ägare. Utlandsbaserade investerares andel i andra fastighetsbolag framgår av tabellen.

Sverrir Thór

Utländskt ägande

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.