Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Utdelningar över 8 miljarder att vänta

Publicerad: 13 februari 2017, 15:15

Illustration: Petter Furå.

Ifjol delade Stockholmsbörsens fastighetsbolag ut 7,3 miljarder kronor. När en handfull av fastighetsbörsens storutdelare nu har presenterat sina förslagna utdelningar ser den siffran ut att överträffas med råge.


Ifjol delade Stockholmsbörsens fastighetsbolag ut 7,3 miljarder kronor och nu när en handfull av fastighetsbörsens storutdelare har presenterat sina förslagna utdelningar avseende verksamhetsåret 2016 ser den siffran ut att överträffas med råge.

Nio av de 25 bolag som finns med i börsens fastighetsindex har nu presenterat sina bokslut och förslag till utdelningar och sammanlagt delar de ut 4,9 miljarder kronor, givet att stämmorna godkänner styrelsernas beslut, vilket de brukar göra.

tabell utdelning stor

Bland dessa bolag återfinns de flesta av börsens storutdelare men några av de större bolagen har kvar att presentera sina rapporter, däribland Atrium Ljungberg, Hemfosa, Hufvudstaden och Wallenstam som sammanlagt delade ut i runda slänger 2 miljarder ifjol. Även Kungsleden och Pandox delar ut stora belopp och det krävs i princip en svart svan för att årets utdelningar inte ska överträffa fjolårets.

För jämförelse kan det nämnas att ifjol delade de nio bolag som nu offentliggjort sina förslag sammanlagt 3,5 miljarder kronor och det skiljer därmed knappt 1,4 miljarder kronor, motsvarande 38 procent. Störst skillnad gör så klart Castellum som tack vare nyemitterade aktier ökar sin utdelning med 523 miljoner kronor och Bonava som nu delar ut för första gången, sammanlagt 412 miljoner kronor.

Andra bolag har ökat mer modest, förutom då kanske Sagax som ökar sin utdelning rejält, delvis tack vare det nya aktieslaget D-aktier och fler preferensaktier än tidigare.

Hur stor ökningen blir totalt i år återstår att se men vi kan nog vänta oss att den totala utdelningen kommer att överstiga 8 miljarder med marginal.

Sverrir Thór

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.