Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Upplagt för fler bud i fastighetssektorn

Publicerad: 27 november 2018, 13:51

De senaste årens många bud i på fastighetsbolag indikerar att aktiemarknaden kan vara för försiktig i sin värdering av sektorn. Därför kan det komma fler bud framöver och en möjlig uppköpskandidat är Kungsleden. Det säger Danske Banks fastighetsanalytiker Henrik Dahlgren till Fastighetsnytt efter att EQT lagt ett bud på Stendörren på tisdagen.


Ämnen i artikeln:

Kungsleden FastigheterHemfosa FastigheterStendörren Fastigheter

De senaste årens många bud på fastighetsbolag indikerar att aktiemarknaden kan vara för försiktig i sin värdering av sektorn. Därför kan det komma fler bud framöver och en möjlig uppköpskandidat är Kungsleden. Det säger Danske Banks fastighetsanalytiker Henrik Dahlgren till Fastighetsnytt efter att EQT lagt ett bud på Stendörren på tisdagen.

EQT Real Estates bjuder 100,25 kronor per aktie, vilket värderar Stendörren, som bland annat har lager- och logistikfastigheter i Stockholmsområdet, till 2,8 miljarder kronor.

Budet innebär en ganska modest premie om 3,8 procent jämfört med aktiens stängningskurs på måndagen och en premie om 0,25 procent över det aktuella substansvärdet (EPRA NNNAV). En knapp majoritet av ägarna i Stendörren har redan accepterat EQT:s bud.

Även om premien är låg så är det samlade intrycket av de senaste årens många bud i sektorn att det kan finnas för lågt värderade bolag i sektorn.

-Det är onekligen så att när fastighetsinvesterare lägger bud på börsen med premium så indikerar det att aktiemarknaden är för konservativ i sin värdering av de noterade portföljerna. Detta understödjs av pärlbandet av bud under de senaste två åren på bland annat Victoria Park, D.Carnegie och Sponda. Så länge som värderingsdifferensen kvarstår kommer utköpen att fortsätta, säger Henrik Dahlgren.

Tidigare i år vann det tyska bostadsbolaget Vonovia en budstrid om Victoria Park. Åren dessförinnan lade den amerikanska private equity-firman Blackstone bud på finska Sponda och D. Carnegie, som numera heter Hembla. I fallet med Sponda lades budet tillsammans med Areim.

Det har dessutom skett ett par uppköpsförsök av mindre fastighetsbolag de senaste månaderna. Klövern lade ett bud på detaljhandelsinriktade Agora i oktober och är nu i färd med ta över hela bolaget. Samma månad lade Samhällsbyggnadsbolaget i Norden ett bud på enfastighetsbolaget Karlbergsvägen 77.

När det gäller potentiella uppköpskandidater framhåller Dahlgren Kungsleden, som för övrigt även nämnts av en annan analytiker vid ett annat tillfälle.

–De har ett bra bestånd med en inriktning på tillväxtregioner, en hög andel kontor och en okomplicerad balansräkning, säger Dahlgren.

Han pekar även på att Kungsleden till stor del ägs av institutioner, vilket kan underlätta när man försöker få igenom ett bud. Institutionella ägare brukar inte ha några bindningar till bolagen de äger utan är bara intresserade av att få så hög avkastning som möjligt.

Även Hemfosa anges som en potentiell kandidat. Bland annat då inriktningen på samhällsfastigheter efter avknoppningen av Nyfosa gör att den operationella risken är låg. Även här är det institutionella ägandet stort.

Kungsleden handlas för närvarande med en rabatt om 22 procent jämfört med det långsiktiga substansvärdet. I Hemfosas fall ligger rabatten på 3 procent.

–Så länge fastigheter på börsen är billigare än fastigheter utanför börsen så kommer det driva på ett tryck där vi får se fler bud på börslistade bolag, säger Dahlgren.

Oskar von Bahr

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.