Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Upp till bevis för Oscar Properties

Publicerad: 14 februari 2019, 12:04

Oscar Engelbert är vd på Oscar Properties.

Det finns en oro på finansmarknaden kring hur Oscar Properties kommer klara årets stora skuldförfall. Samtidigt väntas nästa veckas bokslut visa att en mängd slutbetalningar från tidigare bostadsköp börjat flöda in och bedömare som Fastighetsnytt talat med tror att dessa kommer täcka bolagets behov.


Ämnen i artikeln:

Oscar Properties

Oscar Properties skuldförfall uppgår till 1,2 miljarder kronor i år varav 450 miljoner utgörs av en obligation som förfaller i september.

Obligationen är noterad på marknaden och Bloomberg anger ett pris runt 80-83 procent av nominellt belopp. Det motsvarar en avkastning på i storleksordningen 40 procent i årstakt, givet att man får tillbaka hela beloppet. Det indikerar en betydande oro över Oscar Properties återbetalningsförmåga.

– Folk är rädda för att det här inte ska hålla helt enkelt. Prissättningen är en tydlig indikation att investerare är skeptiska till om man ska få tillbaka sina pengar för hela lånet eller bara en viss del när obligationen går till förfall, säger Michael Johansson, kreditanalytiker på Swedbank.

Det bör dock noteras att handeln med obligationen är ytterst begränsad.

En källa till oro bland obligationsinnehavarna är att det kan bli mycket tufft för Oscar Properties att ersätta det gamla obligationslånet mot ett nytt, bland annat då kranen har dragits åt på sistone på delar av kreditmarknaden.

– Så som marknaden ser ut just nu är det väldigt osannolikt att de skulle kunna refinansiera det obligationsförfallet i obligationsmarknaden utan det får man hitta annan finansiering till, säger Michael Johansson.

En stor del av årets resterande skuldförfall är byggkreditiv, som brukar betalas tillbaka i samband med att ett projekt avslutats. Johansson bedömer att en stor del av dessa skuldförfall sker under den första halvan av året.

Därutöver kan Oscar Properties bli tvungna att punga ut upp till 67 miljoner kronor för att köpa tillbaka bolagets preferensaktier av serie B. Ägarna till dessa har nämligen rätt att lösa in sammanlagt cirka 134 000 preferensaktier för 500 kronor styck. Pengarna betalas i så fall ut i juni.

Även preferensaktie B handlas för övrigt till ett pris som indikerar stor skepsis mot bolagets betalningsförmåga. Kursen ligger och harvar kring 450 kronor trots att den som väljer att lösa in sina aktier kan få 500 kronor redan i juni. Det är dock relativt begränsad handel även med detta instrument, men till skillnad från obligationen så handlas den på daglig basis.

Många osäkerhetsfaktorer
Johansson räknar med att slutbetalningar på 1,5 miljarder kronor kommer strömma in under det fjärde kvartalet 2018 och första kvartalet 2019 kombinerat. Dessa bedömer han komma räcka för att täcka bolagets behov, men det finns en rad osäkerhetsmoment.

En sådan osäkerhetsfaktor är om det skulle visa sig att många köpare valt att försöka hoppa av sina köp.

De senaste månaderna har det rapporterats att kunder i projektet 79&Park på Gärdet och en kund i Norra Tornen velat ogiltigförklara sitt förhandsavtal och därför stämt Oscar Properties. Uppgifterna kommer ursprungligen från Dagens industri respektive nyhetsbyrån Direkt.

Dessutom har SvD Näringsliv rapporterat att flera köpare i Östermalmsprojektet Nybrogatan 19 och 79&Park försökt avbryta sina köp och vänt sig till Kronofogden för att få tillbaka sina handpenningar.

Om det visat sig att det skett försök till avhopp i större skala så skulle det kunna slå mot bolaget. I sammanhanget kan nämnas att konkurrenten SSM råkat ut för betydligt fler stämningar efter förseningar i projekt.

– Det som jag egentligen är orolig för just nu och är det som avgör hur det egentligen kommer gå för Oscar i slutändan. Det är hur många som väljer att bryta sina avtal och hur bindande de här kontrakten faktiskt är, säger Michael Johansson.

Jan Ihrfelt, bygg- och fastighetsanalytiker på Kepler Cheuvreux, är lite mindre orolig för att det skulle ha skett avbokningar i någon större skala. Även han tror att det kommer komma in ungefär 1,5 miljarder kronor i slutbetalningar i de kommande två rapporterna.

­­– Jag har inte räknat med några stora avbokningar i mina prognoser, säger han.

Ihrfelt kommer främst fokusera på antalet sålda bostäder när kvartalsrapporten publiceras på måndag. Samtidigt kommer han ha ett vakande öga på kassaflödet och eventuella negativa överraskningar.

– Det blir en avgörande rapport den 18:e, säger han.

–  Om det inte skett så många avbokningar nu så kan man anta att det inte kommer ske så mycket i Q1:an heller.

Sammantaget bedömer både Ihrfelt och Johansson att möjligheterna överväger riskerna i Oscar Properties. Ihrfelt har en köprekommendation på aktien medan Johansson har satt rekommendation övervikt på obligationen.

Oskar von Bahr

Ämnen i artikeln:

Oscar Properties

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.