Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Ulrika Hallengren om orosläget: ”Vårt starka fokus på kassaflöde gör oss väl rustade”

Publicerad: 26 april 2022, 11:42

”Det är inte bra att bli rädd och sitta still”, säger Ulrika Hallengren, vd på Wihlborgs, till Fastighetsnytt.

Foto: Josefin Widell Hultgren

Det är med en stabilitet i finanserna, en fortsatt hög nettouthyrning och en optimism hos kunder som Wihlborgs lämnar årets första kvartal.
”När du känner att du står stabilt, och även om tiderna blir tuffare, så kan du också våga fortsätta investera”, säger vd Ulrika Hallengren, som inte räds för den rådande oron i ekonomin.


Ämnen i artikeln:

Wihlborgs FastigheterwihlborgsUlrika HallengrenKvartalsrapportFem frågor

Wihlborgs förvaltningsresultat ökade med 12 procent till 467 miljoner kronor under årets första kvartal. Även hyresintäkterna hade fått en skjuts uppåt med 7,7 procent till 795 miljoner kronor, visar delårsrapporten som presenterades på tisdagen.

Hej Ulrika Hallengren, vd på Wihlborgs. Under kvartalet ökade nettouthyrningen igen och den ligger nu på plus 28 miljoner kronor. Vad beror den här ökningen på?
– Det ser väldigt bra ut över hela linjen. Vi hade en rekordhög nettouthyrning 2021 och följer nu upp det med fortsatt hög nettouthyrning för ännu ett kvartal. Det är ett tecken på bra affärsmöjligheter och att många kunder ser positivt på framtiden och är redo att växla upp ytterligare.

Hur håller ni er attraktiva på kontorssidan?
– Det handlar om att vara på rätt plats, ha rätt produkt och erbjuda en form av lösningar och flexibilitet som hyresgäster efterfrågar. Vi har en fördel av att ha hela vår affär i Öresundsregionen och kan därför erbjuda hyresgäster att pussla mellan olika ytor och olika städer. Har man en hyresvärd i en stad finns bättre möjligheter att sätta upp ett kontor i en angränsande stad. Vi kan se att kunder har behov av att skaffa fler arbetsplatser i närheten av där medarbetarna bor. Man vill kunna gå till sin arbetsplats men samtidigt pendla mindre. Det finns också en hög innovationskraft i regionen vilket föder fler arbetsplatser.

Läs även: Kortsiktig huvudvärk när Wihlborgs siktar högt i hållbarhetsarbetet

Hur ser det ut i era andra segment?
– Det är inte bara på kontorssidan utan även industri, produktion och lager är fortsatt intressant. Sedan är det också fortsatt tillväxt i offentliga verksamheter. Vi har ett bra intresse från alla segment och alla våra regionstäder.

Det är en orolig tid vi befinner oss i. Hur märker ni av det?
– Det är klart vi märker av det. Det är svårt i oroliga tider att se vilka konsekvenser som kommer av det långsiktigt. Vi tittar på hur vi kan stötta i en svår tid på allra bästa sätt men också att fortsätta vara stabila över tid och uthålliga. Vi har en bra finansiell ställning, en lägre belåningsgrad än tidigare och en väldigt hög räntetäckningsgrad på 7,3 gånger. När du känner att du står stabilt, och även om tiderna blir tuffare så kan du också våga fortsätta investera och ha en bra lyhördhet mot marknaden, vilket också skapar affärsmöjligheter. Det är inte bra att bli rädd och sitta still. På samma sätt som under pandemin är vi fast beslutna om att vara fortsatt proaktiva.

Ni sitter inte still nu heller i ränteoron och räntebanan?
– Det känns inte som det bästa beslutet att sitta still. Vi ser till att vi har en god stabilitet mot ränteökningar men också en väldigt bra plan för vår finansiering som fungerar väl även i utmanande tider. Vi följer utvecklingen noga och utvecklar vår verksamhet för att skapa så goda förutsättningar som möjligt. Vårt starka fokus på kassaflöde gör oss väl rustade. Våra energibesparingsprojekt ger till exempel resultat nu när energipriserna är så höga. Det finns alltid saker man kan göra även när det är oroligt i världen.

Veronika Åström

Reporter

veronika.astrom@bonniernews.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.