Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Två av tre straffas om lag blir verklighet

Publicerad: 18 maj 2015, 13:48

På justitiedepartementet förbereds just nu en lagstiftning som går ut på att straffa de bolag som har under 40 procent kvinnliga styrelseledamöter.


Ämnen i artikeln:

Akelius FastigheterPlatzer FastigheterKlövern FastigheterSwecoWihlborgs FastigheterNCCKungsleden FastigheterTribonaCastellumFastPartner FastigheterHemfosa FastigheterWallenstam FastigheterStendörren FastigheterCorem Property Group

På justitiedepartementet förbereds just nu en lagstiftning som går ut på att straffa de bolag som har under 40 procent kvinnliga styrelseledamöter. Skulle den bli verklighet skulle 24 av de 36 börsnoterade fastighetsbolagen straffas, visar en sammanställning som Fastighetsnytt har gjort.

– Vi har satt ut en kontrollstation till år 2016, då vi ska se hur det ser ut i bolagsstyrelserna. Om det blir aktuellt med en lagstiftning hänger det ju på om näringslivet inte lyckas nå upp till fyrtio procent. Då ska vi ta de politiska kontakterna, säger justitieminister Morgan Johansson till Sveriges Radio Ekot.

Fastighetsnytts sammanställning visar alltså att bara 12 av de 36 börsnoterade fastighetsbolagen skulle klara sig idag. De som efter årsstämmorna 2015 har minst 40 procent kvinnor i sina styrelser är Wihlborgs (43 procent), Wallenstam (40 procent), Tribona (40 procent), Sweco (50 procent), Platzer (50 procent), NCC (43 procent), Kungsleden (57 procent), Klövern (60 procent), Hemfosa (43 procent), FastPartner (50 procent), Corem Property Group (40 procent) och Castellum (57 procent).

Övriga bolag har under 40 procent kvinnor i sina bolagsstyrelser. Sämst i klassen är Akelius och Stendörren som inte har en enda kvinna i sina styrelser. Fastighetsnytt kontaktade Roger Akelius, grundare och styrelseledamot i Akelius.

Vad tycker du om ett sådant lagförslag?
– Mitt motkrav är att fyrtio procent av riksdagens ledamöter ska vara kompetenta. Just nu tycks antalet vara 17 procent. I kommunala fastighetsbolag är det ännu värre, endast nio procent av ledamöterna i deras styrelser är kompetenta, säger Roger Akelius.

Jag förstår inte riktigt vad du menar? Var har du fått de siffrorna ifrån?
– Min egen undersökningsbyrå, där jag likt alla andra får de svar jag söker.

Hoppas på ändrad inställning
Slår man ihop alla bolagen har man i genomsnitt 31 procent kvinnliga styrelseledamöter. När vi tittar på ledningsgrupperna är siffrorna i princip desamma.

I övrigt kan nämnas att bara tre av de 36 bolagen har en kvinnlig styrelseordförande. I ljuset av detta ska man veta att Fastighetsbranschen utsågs till den mest jämställda i Sverige i Albrigtrapporten 2015.

I Stefan Löfvens regeringsförklaring i oktober 2014 lovade man att man skulle presentera ett förslag till en kvoteringslag, om inte de börsnoterade bolagen hade valt in minst 40 procent kvinnliga ledamöter vid bolagsstämmorna nästa år.

Skulle det vara votering idag, skulle dock varken de fyra borgerliga partierna eller Sverigedemokraterna rösta ja till förslaget, erfar Ekot.

Morgan Johansson hoppas dock att kommande år ska få dem att ändra inställning.

– Jag tänker nog att tiden får verka. Men jag tycker nog att varje parti som vill kalla sig feministiskt nog också måste vara med om att riva bort det här glastaket – annars blir det bara tomma ord. Så jag tycker nog att partier som vill ha en jämställdhetsprofil, de ska nog fundera igenom det här en gång till. Och de har ett år på sig, säger han till Ekot.

Lagtexten om könskvoteringar förbereds just nu på justitiedepartementet, och presenteras om ett år.

Hela Fastighetsnytts sammanställning kan du se nedan.

könsfördelning fsbx 6

Maria Nordlander

Fotnot: vi har sökt Stendörren för kommentar, utan resultat.

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News