Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Turbulens för SBB-aktien efter dubbla negativa analyser

Publicerad: 13 april 2022, 09:39

Ilija Batljans SBB fortsätter att få kritik. Börskursen i bolaget har under onsdagen sjunkit med runt 7 procent.

Foto: Mattias de Frumerie

Den amerikanska analysfirman CFRA har satt upp SBB på sin oroslista (Biggest Concern-list). Under onsdagen väljer dessutom DNB att sänka sin rekommendation för aktien till sälj från behåll.

Ämnen i artikeln:

SvepetSBB Fastigheter

ND


CFRA graderar oron för bolag på en femgradig skala där SBB hamnar på näst högsta nivån, signifikant oro, uppger Nyhetsbyrån Direkt. 

”Vi har tidigare uttryckt oro för att försäljning till samriskbolag och andra enheter potentiellt kan göra fastighetsvärdena bättre än de hade varit utan sådana transaktioner”, skriver firman.

Läs mer: Batljan prisades igen – blev årets entreprenör 

Ytterligare rapportering den senaste tiden stärker enligt CFRA oron för att affärer med samriskbolag står för en högre andel av försäljningen än vad som tidigare uppskattats.

Enligt årsredovisningen stod affärer med samriskbolag för omkring 80 procent av försäljningstransaktionerna. På samriskbolagsnivå fanns det två där ökningen i fordringar var lika med en hög procent av SBB:s fastighetsavyttringar till dessa enheter.

Samtidigt väljer DNB att sänka sin rekommendation för aktien till sälj från behåll, vilket Nyhetsbyrån Direkt rapporterat om tidigare på tisdagen.

DNB pekar en ränteuppgång, då SBB är en av de allra mest räntekänsliga aktierna. 

Riktkursen dras ned till 33 kronor från 43 kronor.

”Vi spår att vinster på orealiserade värdeförändringar kommer att sakta ned snabbt under 2022–2023 till följd av stigande räntor och vi räknar också med att förvärvsstoryn saktar ned till följd av nya marknadsförhållanden, vilket kan påverka investerarsentimentet”, skriver DNB. 

Läs mer: Pressad Batljan till motattack efter nedjustering i årsredovisningen 

SBB:s vd Ilija Batljan är dock inte orolig för stigande räntor. Detta eftersom SBB:s lån både har låga fasta räntor och är bundna på lång tid. Det säger han till Dagens Industri.

– Jag kommenterar inte analyser, och vår rapport publiceras om två veckor – vi låter siffrorna tala för sig själva, säger han till Di

Efter den senaste tidens oro runt SBB har börskursen i bolaget sjunkit med över 50 procent 2022. Varav nära sju procent ned bara under onsdagen. 

SBB:s 10 största ägare (kapital)

• Ilija Batljan, privat och genom ägande: 8,0 %.

• Dragfast AB: 6,3 %.

• AB Arvid Svensson: 4,0 %. 

• Länsförsäkringar Fonder: 3,9 % .

• Sven-Olof Johansson (genom bolag): 3,2 %.

• Handelsbanken Fonder: 3,0 %. 

• Læringsverkstedet  Gruppen AS: 2,7 %.

• BlackRock: 2,6 %. 

• Vanguard: 2,6 %. 

• Avanza Pension: 2,1 %.

Källa: Avanza

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev