fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Börs

Trots protesterna - Arnhult föreslås som ordförande i Castellum

Publicerad: 2 februari 2021, 08:22

Rutger Arnhult föreslås som ny ordförande i Castellum vid årsstämman den 25 mars.

Valberedningen i Castellum föreslår Rutger Arnhult som ny styrelseordförande och bland annat tidigare Moderatledaren som ledamot. Detta trots att det innebär att tre styrelseledamöter därmed hoppar av.

Ämnen i artikeln:

CastellumRutger Arnhult

Maria Nordlander

maria.nordlander@fastighetsnytt.se


Efter flera vändor presenterade valberedningen i Castellum på tisdagsmorgonen sitt slutgiltliga förslag till ny styrelse inför årsstämman den 25 mars. 

Precis som de flaggat för väljer styrelseledamöterna Anna-Karin Hatt, Christer Jacobsson och Nina Liander att lämna styrelsen som en följd av att Rutger Arnhult föreslås som ny ordförande. 

Läs även: Strid om Arnhult fortsätter - ledamöter hotar med avhopp

Förslaget från valberedningen är därmed omval av Per Berggren, Christina Karlsson Kazeem, Joacim Sjöberg och Zdravko Markovski. Som nya ledamöter föreslås, förutom Rutger Arnhult, Anna Kinberg Batra och Anna-Karin Celsing. 

I samband med framtagandet av valberedningens förslag till ny styrelse har de ledamöter som nu hoppar av samt Vincent Fokke och avgående styrelseordförande Charlotte Strömberg menat att utnämnadet av Arnhult som ordförande kommer att medföra intressekonflikter på grund av hans ägande i konkurrerande Corem och Klövern. 

Valberedningen kommenterar händelserna såhär: 

– Inom styrelsen i Castellum har det historiskt förekommit att nuvarande ledamöter varit i situationer med intressekonflikter, bland annat vid byggprojekt och försäljning av fastighet. Men enligt uppgift har dessa hanterats av styrelsen och relevanta styrelseledamöter på ett lämpligt sätt, skriver man i pressmeddelandet och fortsätter. 

Läs även: Aktieanalytikern: Arnhult tar ordförandeposten - men det kommer att kosta 

– Det är valberedningens uppfattning att Rutger Arnhult är en synnerligen erfaren och kompetent person inom fastighetsbranschen. Valberedningen anser att det är viktigt att ägare aktivt agerar på bolagsstämmor, i valberedningar samt i styrelser. Detta stöds även av Svensk kod för bolagsstyrning. Det har enligt valberedningens uppfattning saknats aktiva ägare i styrelsen i Castellum. 

I och med att Arnhult lämnar rollen som vd i Klövern samt som styrelseledamot i Corem och Klövern anser valberedningen att han inte kommer att hamna i varken intressekonflikter, jävsituationer eller ”agera i strid med andra principer i aktiebolagslagen eller Svensk kod för bolagsstyrning”.

Årstämman äger rum den 25 mars. 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev