Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Trögt för Tribona

Publicerad: 29 januari 2015, 08:35

Tribona redovisar ett driftnetto om 79 miljoner kronor för fjärde kvartalet, en minskning med 7 miljoner kronor jämfört med motsvarande kvartal ifjol.


Ämnen i artikeln:

Tribona

Det beror dels på att hyresintäkterna sjunkit men även att drifts- och underhållskostnader har ökat. I förklaringar i bolagets bokslutskommuniké hänvisar man till en tillfällig vakans i Tribonas fastighet vid Kornmarksvej i Köpenhamn under kvartalet samt att bolaget övertagit tidigare hyresgästers abonnemang avseende mediakostnader för vakanta ytor. Lönsamheten i själva fastighetsdriften är dock fortfarande bra, överskottsgraden ligger på 79,5 procent. Förvaltningsresultatet hamnar på 25 miljoner kronor och sjunker med 9 miljoner från ifjol.

Så långt så gott men resten av resultaträkningen är inte lika trevlig att läsa. Tribona gör stora, båda realiserade och orealiserade, förluster i sitt fastighetsbestånd och även i sin derivatportfölj, som dock förklaras av det gynnsamma ränteläget. Det som är mer oroande är förlusterna i fastighetsbeståndet. Tribona gör en realiserad förlust om 54 miljoner kronor i samband med försäljningen av sin fastighet Saltängen 1 i Västerås, som nu finns börsnoterad i bolaget Saltängen Property Invest, och de orealiserade förlusterna förklaras av utebliven hyreshöjning på grund av inflation, kommande avflyttningar och en ny bedömning av marknadshyra i Växjö.

Summa summarum gör Tribona en förlust om 157 miljoner kronor före skatt. I sitt vd-ord ger Per Johansson ett positivt intryck och det finns förvisso ljuspunkter som att Tribonas underliggande förvaltning är lönsam fast det är viktigt att betona att den lönsamheten minskar. Logistiksegmentet är det mest riskfyllda av fastighetsbranschens olika segment, det är därför man har hög avkastning, och det finns orosmoln och utmaningar för Tribona och Per Johansson att ta sig an. Ett mycket positivt steg är att bolaget nu har refinansierat sina låneavtal till bättre villkor än tidigare.

Sett till balansräkning och balansräkningsrelaterade nyckeltal blir bilden betydligt mer positiv. Tribona har en för branschen ganska stark soliditet, 35 procent, och belåningsgraden är inte hög, 55,8 procent. Man har dock stora vakanser, uthyrningsgraden är 84,2 procent, och räntetäckningsgraden är relativt låg, 1,7 gånger räntekostnaderna, givet det låga ränteläget.

Som ett tecken på att det finns en stark tillförsikt till framtiden väljer styrelsen i Tribona att rekommendera en utdelning om 0,5 kronor per aktie, oförändrat från ifjol, men aktiemarknaden är långt ifrån övertygad och i den inledande handeln på torsdagen har aktien fallit med 5,3 procent.

Ladda hem Tribonas kvartalsrapport här.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

Tribona

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.