Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Tribona går åt rätt håll

Publicerad: 22 april 2015, 10:28

Tribona redovisar ett driftnetto om 77 miljoner kronor för årets första kvartal vilket är 13 miljoner mindre än för motsvarande kvartal ifjol.


Ämnen i artikeln:

Tribona

Tribona redovisar ett driftnetto om 77 miljoner kronor för årets första kvartal vilket är 13 miljoner mindre än för motsvarande kvartal ifjol. Det förklaras delvis av att hyresintäkterna har minskat tack vare försäljningar ur beståndet men även av att fastighetskostnaderna stiger med 5 miljoner kronor, trots avyttringarna. Kvartalets förvaltningsresultat hamnar på 31 miljoner kronor och faller med 4 miljoner jämfört med ifjol.

Det som dock är betydligt bättre än ifjol är det faktum att man istället för att redovisa orealiserade negativa värdeförändringseffekter från fastighetsbeståndet om 146 miljoner kronor blir de negativa effekterna endast 3 miljoner nu och likaså lyckas man halvera de negativa orealiserade resultateffekterna från värdeförändringar i derivatportföljen, genom sin refinansiering som ägde rum under årets första månader. Före skatt gör man därför en förlust på 2 miljoner kronor för kvartalet vilket kan jämföras med 180 miljoner i förlust ifjol.

Kvartalsrapporten indikerar att det börjar röra sig åt rätt håll för Tribona som haft det kämpigt ett bra tag och kommer att fortsätta ha det kämpigt.

Ser man till balansräkningen så har Tribona trots de senaste kvartalens kräftgång en ganska robust balansräkning och starka nyckeltal. Bolagets tillgångar summeras till 5,2 miljarder kronor och det egna kapitalet är 1,8 miljarder vilket innebär att soliditeten ligger på 34,4 procent. Vidare har man en belåningsgrad på låga 56,4 procent men räntetäckningsgraden på 1,9 gånger räntekostnaderna är lite bekymrande. Även om det är helt i sin ordning givet dagens låga ränta finns det i den löpande verksamheten inte någon större buffert för snabbt stigande räntekostnader. Det är dock ett framtida problem.

Tribonas kvartalsrapport i sin helhet kan du hämta här.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

Tribona

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.