Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag13.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Börs

Tokinflation på aktiemarknaden

Publicerad: 13 maj 2015, 00:00


På vårt evenemang Business Arena i Malmö deltog jag i seminariet fastigheter och finans. Jag pratade börs tillsammans med Peter Strand, vd för Victoria Park, och vi fick bland annat frågan om huruvida det fanns någon risk för en aktiebubbla för fastighetsaktierna. Som nyhetsbyrån Six, som bevakade evenemanget, redan har rapporterad argumenterade jag för att det redan finns en bubbla och faktum är att jag anser att den har funnits rätt länge.

Problemet med en bubbla är att man aldrig kan vara säker på om den verkligen har funnits förrän den väl har spruckit och även då kan det vara svårt att avgöra huruvida det verkligen var en bubbla. Vi kan därför endast misstänka att bubblan håller på att blåsas upp och det har jag misstänkt länge. I normalläge är börsen relativt volatil och kortsiktiga uppgångar varvas med kortsiktiga nedgångar, aktierna är i princip optimalt värderade av marknaden och det finns ingen tydlig trend, även om vi anser att börsen bör stiga årligen, avsevärt mer än riskfria placeringar i statspapper eller på konton med insättningsgaranti. Det borde dock inte röra sig om mer än 5-8 procent per år.

Nyligen skrev jag en nyhet här på Fastighetsnytt Börs att fastighetsaktierna har stigit i snitt med drygt 20 procent per år sedan den omedelbara smällen efter Lehman-kraschen. Visst, efter Lehman låg aktierna i botten men en stigning med i snitt 20 procent per år i fem år är helt enkelt för mycket. Det är ett bubbeltecken men det finns fler varningssignaler. Titta på p/e- och p/b-multiplerna. Enligt Fastighetsnytts senaste sammanställning av p/e-talen ligger fastighetsbolagens vinstmultipler nästan uteslutande på tvåsiffriga tal och i vissa extremfall över 30. En fastighetsaktie är normalt sett en relativt riskfri aktie och borde därmed rimligtvis ha en vinstmultipel på högst 5-10 gånger vinsten.

Även vad gäller övriga aktier tyder det mesta, enligt min uppfattning, på en bubbla. Aktiekurserna är för höga och allt fler analytiker har börjat prata om bubbeltecken, i sig ett ganska säkert bubbeltecken. Vissa kontrar med att det är rimligt att aktier stiger i pris då det finns brist på investeringsalternativ och ett överflöd med billiga pengar. Visst råder det brist på alternativ och visst finns det mycket pengar i omlopp men det innebär inte att aktier inte är för dyra. Aktiekurserna ska ju återspegla det underliggande värdet i bolagen, inte penningmängden i ekonomin. Fastighetsbolagen har förvisso kunnat förbättra sina räntenetton men de höga vinstmultiplerna talar om att kurserna är för höga trots det.

Argumentationen att alternativen brister och det finns ett överflöd av pengar för tankarna till Milton Friedman och hans definition av inflation, ”Too much money chasing too few goods”. Det innebär i princip att det på aktiemarknaden råder tokinflation. Det är just detta överflöd av pengar som eldar på bubblan.

Sverrir Thór

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.