Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Tillväxttakten oförändrad

Publicerad: 27 februari 2014, 13:07

Den årliga tillväxttakten för monetära finansinstituts (MFI) utlåning till hushåll var 5,1 procent i januari, vilket betyder att den var oförändrad jämfört med december.


Ämnen i artikeln:

SCB

Totalt uppgick hushållens lån till 2 908 miljarder kronor. Det är en ökning med 136 miljarder jämfört med motsvarande månad föregående år. Bostadslånen som står för 81 procent av den totala utlåningen till hushållen ökade med 119 miljarder jämfört med motsvarande månad föregående år och hade en årlig tillväxttakt på 5,4 procent i januari. Som bostadslån räknas lån till hushåll med säkerhet i småhus, ägarlägenheter och bostadsrätter. Totalt uppgick hushållens utestående bostadslån hos monetära finansinstitut till 2 349 miljarder.

Resterande del av hushållsutlåningen utgörs bland annat av konsumtionslån, som i januari uppgick till 175 miljarder och hade en årlig tillväxttakt på 5,1 procent.

Lägre boräntor för hushållen
Hushållens bolåneräntor för nya avtal från MFI sjönk från 2,54 i december till 2,45 procent januari. Detta kan främst härledas av att räntor på lån med bindningstid till och med 3 månader sjönk från 2,48 till 2,39 procent under perioden.

MFI:s genomsnittliga utlåningsränta för nya avtal till icke-finansiella företag sjönk från 2,73 procent i december till 2,57 procent i januari.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande SCB

Ämnen i artikeln:

SCB

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.