Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Sweco: ”Pandemin har påskyndat investeringar inom vår expertis”

Publicerad: 16 juli 2021, 12:48

Åsa Bergman med Swecos arkitekter.

Foto: Nicklas Thegerström

Under andra kvartalet ökade Sweco nettoomsättningen med 3 procent och levererade marginalförbättringar i fem av åtta affärsområden. Konsultjätten har gjort tre strategiska förvärv i år och räknar med fler så fort restriktionerna lyfts.

Ämnen i artikeln:

SwecoÅsa BergmanCoronaviruset

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


Den organiska tillväxten var cirka 1 procent, med högre genomsnittliga arvoden som den främsta drivkraften. Ebita minskade jämfört med föregående år främst efter fortsatt svaga resultat i Tyskland, Storbritannien och Finland, medan Belgien, Nederländerna, Danmark och Norge hade en positivare utveckling. 

– Covid-19 påverkar fortfarande marknaden, men vi hade ett stabilt inflöde av nya ordrar och fortsätter att vinna rätt typ av projekt, säger bolagets vd och koncernchef Åsa Bergman i rapporten. 

Sweco utformar bland annat världens första energi-ö i Danmark, en vätgasanläggning i industriell skala i Finland och Norrbotniabanan i Sverige. 

Läs även: Åsa Bergman i stor intervju: ”Man måste alltid vilja bli bättre” 

Nettoomsättningen uppgick till 5 643 miljoner kronor (5 489) under kvartalet, främst tack vare Belgien och Danmark. Sweco har etablerat ökade samarbeten över landsgränser genom att köpa Gaia Consulting och Linja Arkitekter i Finland, samt teknikkonsult bolaget Boydens Engineering i Belgien. 

Läs även: Afry laddar för fastighetsomställning i postpandemin

Sweco ser också tydligt att marknadsläget har förbättrats det senaste halvåret. 

– När vi nu ser att restriktionerna lyfts, ser vi betydande affärsmöjligheter för Sweco. Pandemin har påskyndat digitaliseringen och flyttat hållbarhet högst upp på agendan, vilket leder till investeringar inom vår expertis, säger Åsa Bergman.

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev