Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Sverrir Thór: Riksbanken köper sig tid

Publicerad: 6 september 2019, 02:00

Sverrir Thór.

Foto: Mostphotos / Fastighetsnytt

Riksbankens trovärdighet står på spel, skriver Fastighetsnytts Sverrir Thór.


Ämnen i artikeln:

Riksbanken

Riksbankens beslut att inte röra räntan var väntat då banken i stort sett redan hade meddelat marknaden att man avsåg höja igen först mot slutet av året. Dock höjde någon säkerligen på ögonbrynet av att bankens direktion i sin kommunikation valde att inte skjuta senhöstens planerade höjning på framtiden. Frågan är dock om man ska dra för stora växlar på det.

Nu inser undertecknad att jag säkerligen svär i kyrkan men jag tycker inte det är helt orimligt att man avvaktar med att avisera att räntan kommer att ligga still. Misstolka mig rätt, jag tror inte det finns någon som helst risk för att räntan höjs igen under någorlunda överskådlig framtid men jag tror att Stefan Ingves och hans glada gäng vill köpa sig tid.

Tid att analysera vart konjunkturen egentligen är på väg och tid att utvärdera huruvida en räntesänkning kan vara nödvändig. Det har säkerligen inte undgått någon att ett antal bedömare har börjat prata i de banorna och visst kan det finnas fog för det men med tanke på den kritik som Riksbanken fått utstå (ofta orättvist i mitt tycke) så är det inte helt orimligt att man vill ge sig tid och ha sitt på det torra innan man börjar sänka räntan igen. Det är nämligen så att det penningpolitiska utrymmet att motverka en annalkande lågkonjunktur är ganska begränsat och det krut man har bör användas med största varsamhet.

På sitt ofta så subtila språk indikerar också Riksbanken att man är beredd att agera och frångå den ränteprognos man nog hoppats skulle falla in. Formuleringen ”Låga räntor i omvärlden och ett försämrat stämningsläge innebär dock att räntan därefter väntas höjas i en långsammare takt än i föregående prognos,” talar sitt tydliga språk.

I sammanhanget är viktigt att komma ihåg att bankens trovärdighet varit ifrågasatt, och säkerligen har fått sig en törn, de senaste åren. Beslutet att höja räntan strax innan jul visade sig  antingen komma alldeles för sent eller något förhastat (man kan välja vilket) och ett sådant vill man inte göra igen. Trovärdigheten står på spel.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

Riksbanken

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.