Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Sverrir Thór: “Det luktar desperation om Oscar Properties”

Publicerad: 8 november 2019, 04:45

Sverrir Thór.

Foto: Elias Ljungberg

Krisdrabbade bostadsutvecklaren Oscar Properties företrädesemission är den senaste i raden av åtgärder för att rädda bolaget och tyvärr luktar det alltmer desperation. Bolagets pressmeddelande som damp in i mailboxen på onsdagskvällen lämnar fler frågetecken än vad det ger svar.


Ämnen i artikeln:

Oscar Properties

Krisdrabbade bostadsutvecklaren Oscar Properties företrädesemission är den senaste i raden av åtgärder för att rädda bolaget och tyvärr luktar det alltmer desperation. Bolagets pressmeddelande som damp ner i mailboxen på onsdagskvällen lämnar fler frågetecken än vad det ger svar. Huruvida man kommer att få in det önskade beloppet eget kapital som emissionen ska ge är oklart.

Torsdagsmorgonens rubriker och newsflashar om kursras och handelsstopp bör tas med en nypa salt, i alla fall är de inte någon direkt signal på att marknaden fullständigt har tappat förtroendet för aktien. Aviserar man en företrädesemission med teckningsrelationen 5:1 torde de befintliga aktiernas värde i teorin falla med 80 procent, vilket gör att ett initialt kursfall med 30-40 procent inte är överdrivet stort även om det är tillräckligt stort för att utlösa börsens automatiska handelsspärrar.

Vän av ordning kanske påpekar att reaktionen inte borde kommit nu utan när handeln med de nya aktierna inleds varför marknadens reaktion visst var befogad. Förvisso är emissionen inte genomförd och det står inte ens klart om den blir av och förvisso är signalen tillräckligt stark för att marknaden ska reagera, i synnerhet med tanke på den oro som funnits kring Oscar Properties bärkraftighet. Reaktionen kändes dock lite väl panikartad och så fort marknaden hunnit sobra till lite återhämtade sig aktien någorlunda. När marknaden sedan stängde summerades dagens fall till 3,6 procent vilket faktiskt ter sig som en relativt balanserad reaktion med tanke på de negativa nyheter som fanns i pressmeddelandet.

För negativa nyheter fanns där i överflöd, om det råder ingen tvekan. Många av Oscar Properties storägare verkar vara tveksamma till att delta i emissionen, huvudägaren Oscar Engelbert tecknar endast en del av de aktier han har rätt till och dessutom väljer han att arbeta utan lön under 2020. En fin gest kan tyckas och sannolikt sparar bolaget en hel del pengar i lönekostnader men då ska det tas i beaktande att Engelbert har kunnat realisera en hel del vinster genom försäljning av aktier över de senaste åren.

Allt som allt indikerar företrädesemissionen, vars syfte är att finansiera en inlösen av de dyra preferensaktierna, att läget alltjämt är mycket prekärt för Oscar Properties och vidare är villkoren för emissionen av den natur att man inte kan vara helt säker på att kunna genomföra emissionen. Bolaget avser emittera ett mycket stort antal aktier, i förhållande till befintligt antal, men det löser endast en bråkdel av de problem man har att brottas med. Huruvida andra aviserade åtgärder kommer att bära frukt återstår att se men oavsett blir bolaget bara skuggan av sitt forna jag och räddningsplanen luktar alltmer av desperation.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

Oscar Properties

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.