Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Sverige i recession enligt Nordea

Publicerad: 22 maj 2012, 11:28

BNP backar för andra kvartalet i rad och därmed befinner sig den svenska ekonomin i en recession. Det menar Nordeas analytiker.


Ämnen i artikeln:

Nordea

BNP backar för andra kvartalet i rad och därmed befinner sig den svenska ekonomin i en recession. Det menar Nordeas analytiker som i en ny rapport uppskattar att säsongrensad BNP sjönk med 0,8 procent under årets första kvartal jämfört med fjolårets fjärde kvartal.

Då BNP sjönk med 1,1 procent under det senastnämnda kvartalet kan man konstatera att den europeiska krisen har påverkat Sverige till den grad att ekonomin nu är i recession. Recession definieras som två kvartal i rad med negativ BNP-utveckling.

Noterbart är att Nordeas ekonomer är betydligt mer pessimistiska i sin prognos än Riksbanken som väntar sig en tillväxt om 0,4 procent under första kvartalet. Som man nämner har indikatorerna dock varit ganska volatila och svårlästa hittills i år vilket onekligen ökar osäkerheten i sådana prognoser.

Sverige är en mycket exportberoende ekonomi som påverkas därmed av en minskad global efterfrågan vilket tynger ekonomin. Dessutom tycker Nordeas ekonomer sig se tecken på att investeringarna har utvecklats svagt under det första kvartalet. Vidare har produktiviteten i ekonomin minskat vilket kan vara ett tecken på en minskad efterfrågan efter arbetskraft.

Redaktionen

Källa: Nordea

Ämnen i artikeln:

Nordea

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.