Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Svensk ekonomi väntas bromsa in

Publicerad: 16 april 2012, 05:08

I spåren av den europeiska skuldkrisen drar regeringen ner sin BNP-prognos från 1,3 till 0,4 procent för 2012. Risken för en kraftigt sämre konjunkturutveckling medför att utrymmet för reformer i budgeten för 2013 väntas vara begränsat.


– Regeringen fortsätter att sätta jobben och välfärden först. Förutom att hantera de direkta effekter av skuldkrisen, behöver regeringen ta sig an de utmaningar som Sverige står inför. Det handlar om åtgärder för att få högre varaktig sysselsättning och lägre jämviktsarbetslöshet, stärkt välfärd, förbättrade villkor för företagen och ett mer hållbart klimat, säger finansminister Anders Borg.

Tillväxten för 2012 blir svag till följd av de statsfinansiella problemen i flera euroländer. Regeringen skriver därför ned sin BNP-prognos från 1,3 till 0,4 procent för 2012. Men hushållens och företagens förtroende väntas successivt återvända i takt med att osäkerheten kring de europeiska statsfinansiella problemen minskar.

Man anser dock att risken för en svagare utveckling fortfarande existerar och att Sverige därför har fortsatt behov av säkerhetsmarginaler i de offentliga finanserna, även om behovet har minskat något sedan budgetpropositionen för 2012. Det gör att utrymmet för reformer är begränsat i budgetpropositionen för 2013.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande Finansdepartementet

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.