torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Börs

Svart börsmåndag för SBB

Publicerad: 18 september 2023, 17:37

Stockholmsbörsen handlades ned på måndagen och hade en liknande utveckling som de ledande Europabörserna i samband med ett fortsatt stigande oljepris. Bland vinnarna fanns SKF och Volvo, medan SBB sällade sig till förlorarna.

Ämnen i artikeln:

SvepetSBB Fastigheter

Nyhetsbyrån Direkt

redaktionen@fastighetsnytt.se


Vid stängning hade OMXS30 gått ned 0,4 procent till nivån 2.187 och aktier för 13,9 miljarder kronor hade bytt ägare på Stockholmsbörsen.

Samhällsfastighetsbolaget SBB var förlorare i storbolagsindexet, med en nedgång på 4,3 procent följt av Kinnevik som sjönk 2,8 procent. Även Sinch och Astra Zeneca var ned med 2,4 respektive 2,3 procent. För SBB noterades den lägsta stänningskursen på 8,5 år med 3,17 kronor. Ett delindex för fastigheter på Stockholmsbörsen föll 2,7 procent.

En sektor som tyngde ned OMXS30 var bankerna. ECB överväger att höja reservkraven för sektorn, vilket satte press. Samtliga svenska storbanker backade. Nordea sjönk mest med 1,5 procent.

SKF gick däremot upp 1,3 procent, och Volvo steg 0,9 procent, gynnat av att DNB Markets höjt rekommendationen för lastbilskoncernen till köp från behåll.

Fredagens förlorare H&M fortsatte ned med 0,4 procent. H&M-gruppens försäljningsrapport i fredags, som visade på en oförändrad utveckling i bolagets tredje kvartal, har följts av flera mindre riktkursjusteringar.

Calliditas Therapeutics handlades upp 4,3 procent. Specialistläkemedelsbolagets framgångar i USA ger köpläge och aktie har potential att dubblas, enligt Dagens Industri.

Sintercast, som levererar processtyrningssystem för produktion av kompaktgrafitjärn, gick upp nära 10 procent efter att bolaget släppt nya finansiella mål.

Vidare har amerikanska FDA gett Ossdsign nanosyntetiska bengraft Ossdsign Catalyst utökat marknadsgodkännande för användning i ryggradsburar vid ryggradsfusioner. Ossdsign rusade 23 procent.

Senzime, som erbjuder algoritmbaserade patientövervakningslösningar, har tecknat ett sjukhuskontrakt i USA. Aktien steg 42 procent.

Opticept har beslutat om kapitaltillskott och aktien handlades upp 8,3 procent. Den riktade emissionen av units ska initialt tillföra bolaget cirka 26 miljoner kronor.

Miljöteknikbolaget Permascand steg drygt 6 procent, efter att ha fått två ordrar med ett totalt värde om cirka 130 miljoner kronor från ett råvaruhandelsbolag.

K-Fastigheter backade 5,4 procent i en annan sektor som hade det tungt. Fastighetsbolaget utreder förutsättningarna för en riktad nyemission av konvertibla skuldebrev till ett belopp om 300 miljoner kronor.

Food tech-bolaget Agtira rasade 33 procent efter att ha beslutat att genomföra en delvis säkerställd företrädesemission av units med emissionslikvid om cirka 80 miljoner kronor.

Cortus Energy har beslutat om en nyemission bestående av konvertibler med företrädesrätt för bolagets aktieägare. Vid full teckning tillförs bolaget 61 miljoner kronor. Akten var ned omkring 13 procent.

Carnegie har inlett bevakning av Yubico med rekommendation köp och riktkurs 130 kronor. Fusionen mellan spacbolaget ACQ Bure och cybersäkerhetsföretaget Yubico godkändes i förra veckan och noteringen av Yubicos aktier på First North beräknas ske 20 september. ACQ handlades upp 1,4 procent till 101:40 kronor.

Graf: OMXS30 måndagen den 18 september

Källa: Infront

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev