Onsdag25.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Börs

Svårbedömt av Atrium Ljungberg

Publicerad: 22 April 2016, 07:45

Annica Ånäs är vd för Atrium Ljungberg.

Foto: Atrium Ljungberg.

Atrium Ljungberg redovisar ett driftnetto om 357 miljoner kronor för årets första kvartal, en ökning med 13 miljoner kronor jämfört med motsvarande kvartal ifjol.


Ämnen i artikeln:

Atrium Ljungberg

Atrium Ljungberg redovisar ett driftnetto om 357 miljoner kronor för årets första kvartal, en ökning med 13 miljoner kronor jämfört med motsvarande kvartal ifjol. Överskottsgraden stiger med 1,3 procentenheter till 68,1 procent och det beror till stor del på att man har lyckats sänka sina fastighetskostnader en aning samtidigt som hyresintäkterna stigit en aning.

Förvaltningsresultatet hamnar på 227 miljoner kronor, vilket kan jämföras med 230 miljoner ifjol. Det som förklarar det försämrade förvaltningsresultatet är en kraftig ökning av centrala administrationskostnader som i sin tur förklaras av kostnader som uppstått i samband med förändringar i företagets ledning samt av satsningar på utveckling av centrala funktioner.

Någon vidare skjuts av värdeförändringar i bolagets fastighetsbestånd får man inte och lägg därtill att undervärdena i derivatportföljen har stigit betydligt snabbare än ifjol. Summan av kardemumman blir en förlust om 80 miljoner före skatt, något som huvudsakligen förklaras av orealiserade värdeförändringar i derivatportföljen.

Det är en bokföringsmässig effekt och man bör kanske inte dra för stora växlar på det. Atrium Ljungbergs lönsamhet ökar om man bortser från administrationskostnaderna av engångskaraktär men en förlustsiffra på sista raden är ändå alltid något som väcker uppseende och gör kvartalet svårbedömt.

Atrium Ljungberg är ett av börsens allra mest robusta fastighetsbolag. Man har ett högkvalitativt fastighetsbestånd och en modest belåning jämfört med andra i branschen. Nyckeltalen är starka och bolaget står stadigt.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

Atrium Ljungberg

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.