Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Styr oljepriset börskurserna, eller tvärtom?

Publicerad: 15 december 2014, 00:00


På rekordkort tid har priset för Brentoljan fallit och ligger nu 43 procent under nivån för ett år sedan. Det är det åttonde markanta oljeprisfallet sedan 1980 och motsvarar exakt genomsnittet för de tidigare åtta fallen. De två kraftigaste fallen ligger på 65 respektive 57 procent, år 1986 och 2008.

Positiv börssignal
Granskar vi börsutvecklingen (i detta fall S&P index) tolv månader efter det att oljepriset nått botten, får vi en munter bild. I genomsnitt har kurserna gått upp 18 procent. Bara i ett fall har börsen fallit. Det var i november 2001, i spåren av terrorattackerna den 11 september. Då föll börsen på grund av spekulationerna kring det kommande Irakkriget. Å andra sidan, vid fem tillfällen har börsen stigit med mer än 20 procent, vilket är dubbelt så bra som genomsnittet sedan 1980.

Konjunktureffekten otydlig
Granskar vi konjunkturutvecklingen året efter oljeprisfallen blir bilden mer diffus. Som konjunkturindikator har använts den amerikanska industriproduktionen. Den genomsnittliga uppgången efter de åtta oljeprisfallen ligger på 1,9 procent, vilket är sämre än genomsnittet sedan 1980, på 2,2 procent. I ett fall har industriproduktionen fallit, vilket var året efter oljeraset i november 2008, i spåren av konkursen i Lehman Brothers. I tre fall ligger dock uppgången på mycket goda fem procent.

Hönan eller ägget?
Frågan är om det är oljan som styr konjunkturen eller tvärtom. Vid fem tillfällen har oljepriset fallit parallellt med konjunkturen och börsen, men vid tre tillfällen har oljepriset fallit isolerat, utan koppling till konjunkturen. Det var 1986, 1991 och 1998 och är faktiskt mer likt dagens situation. Vid dessa tre tillfällen steg börsen året efter med i genomsnitt 21 procent, samtidigt som konjunkturen förbättrades markant, med en tillväxt i den amerikanska industriproduktionen på i genomsnitt 4,1 procent. Chansen att få en bra utveckling det kommande året borde därför vara god.

Peter Malmqvist_blogg

Peter Malmqvist

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.