Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Strålande börsår, eller..?

Publicerad: 9 januari 2015, 00:00


Med en uppgång på 14 procent inklusive utdelningar, landar Stockholmsbörsen som nummer fyra av 22 undersökta globala börser för 2014. I topp hittar vi Indien, med 24 procents uppgång, följt av Danmark och Finland, därefter Sverige och USA. I botten återfinns, inte överraskande, Ryssland med en nedgång på 16 procent, med Sydkorea och Brasilien närmast före på minus 7 procent. Genomsnittet för samtliga 22 undersökta börser landar på 6 procent, allt inklusive utdelningar och i lokal valuta.

Valutaeffekter räddar utvecklingen
Till stor del kan dock Stockholmsbörsens topplacering tillskrivas valutautvecklingen. Svenska kronan har nämligen försvagats markant mot både US-dollarn, euron och pundet. Det har bidragit till den vinstuppgång på ca 10 procent som bolagen uppvisat hittills under 2014. Stockholmsbörsen är dock inte unik, men den svenska kronan gått sämre än de flesta andra valutor. Eftersom särskilt US-dollarn förstärkts under 2014 har de flesta marknader fått en positiv skjuts av valutan.

Globala förvaltare missnöjda
Det här framgår tydligt om vi analyserar utvecklingen ur en global placerares perspektiv. Mäter vi kursutvecklingen i gemensam valuta, i detta fall US-dollar, rasar nämligen Stockholmsbörsen. Indien ligger fortfarande i topp, med ungefär samma utveckling som i lokal valuta, men tvåa blir USA på 13 procent och trea fortfarande Danmark, på 7 procent. Stockholm rasar från fjärde till femtonde plats. Tillväxten på 14 procent i svenska kronor förvandlas till ett fall på sju procent i dollar. Av samma skäl utökas den ryska katastrofen till hela minus 53 procent, medan vår nordiska granne Norge är näst sist med minus 21 och Brasilien trea från slutet på minus 17 procent. Genomsnittet för samtliga 22 länder mätt i dollar blir minus 4 procent. Det som såg ut som ett bra börsår i lokal valuta, förvandlas nu till ett svagt i en global placerares perspektiv.

Stockholm långsiktig vinnare
Höjer vi blicken och granskar utvecklingen de senaste 45 åren, blir dock Stockholmsbörsens utveckling imponerande. Mätt i US-dollar och inklusive utdelningar blir tillväxten hela 14 procent per år (något högre mätt i kronor). Bara en marknad har varit bättre och det är Hong Kong på 15 procent. Närmast efter Sverige kommer Danmark på 13 procent och Holland på 12. Uppenbarligen har mindre länders börser firat triumfer. I botten hittar vi Italien på 5 procent, klart distanserad av det näst sista landet, Spanien, som ändå ligger på acceptabla 9 procent. Genomsnittet för listans länder är 11 procent, men listans fem tillväxtländer (Kina, Indien, Ryssland, Brasilien och Sydkorea) saknar mätningar för så här långa perioder.

Peter Malmqvist_blogg

Peter Malmqvist

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev