Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Storägaren kliver av Catena efter 12 år

Publicerad: 3 september 2019, 02:26

Sten Mörtstedt.

Foto: CLS Holdings.

Efter drygt 12 år väljer nu finansmannen Sten Mörtstedt genom bolaget CLS Holdings att avyttra hela sitt innehav i kursraketen Catena. Det rör sig om 10,5 procent av kapital och röster i logistikfastighetsbolaget och givet måndagens stängningskurs är posten värd närmare 1,5 miljarder kronor.


Ämnen i artikeln:

CLS HoldingsCatena FastigheterSten Mörtstedt

Efter drygt tolv år väljer nu finansmannen Sten Mörtstedt genom bolaget CLS Holdings att avyttra hela sitt innehav i kursraketen Catena. Det rör sig om 10,5 procent av kapital och röster i logistikfastighetsbolaget och givet måndagens stängningskurs är posten värd närmare 1,5 miljarder kronor.

Det var på måndagen efter börsens stängning som CLS meddelade att man avser avyttra samtliga nästan 4 miljoner aktier i Catena, vilket Nyhetsbyrån Direkt rapporterade om. CLS som är ett brittiskt fastighetsbolag, noterat på Londonbörsen men med starka svenska kopplingar genom huvudägaren Sten Mörtstedt, styrelseordföranden Lennart Sten och vd:n Fredrik Widlund, har ägt aktierna sedan i maj 2007.

Man har gett ABG Sundal Collier i uppdrag att genom en accelererad book building process fastställa en kurs i transaktionen och i sitt meddelande till Londonbörsen skriver CLS Holdings att man gett investmentbanken i uppdrag att ”utforska möjligheten att sälja upp till 3 971 349 aktier i Catena. En försäljning av 3 971 349 aktier skulle motsvara hela CLS:s innehav i Catena.”

Därmed tar en era slut i Catenas historia. CLS Holdings helägda dotterbolag Endicott Sweden var huvudägare i Catena från maj 2007 till hösten 2013 då bolaget genom ett omvänt bolagsförvärv togs över av Paulsson-sfären men man har även efter Paulssons intåg varit en storägare. Vidare har man varit med om både realiseringen av i stort sett samtliga Catenas fastigheter 2010-2011, med undantag för Bilia-tomten i Haga Norra som såldes till Fabege 2015 för 1,5 miljarder, samt den fantastiska kursresa som gjorts i bolaget sedan dess. Vid slutet av 2015 värderades CLS innehav i Catena till 459 miljoner kronor men ligger nu alltså 1 miljard högre.

Sverrir Thór

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.