torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Börs

Stor miljardsatsning i papperskorgen: ”De har spikat igen dörren på börsen”

Publicerad: 17 juni 2022, 15:16

”Vi bedömer att förutsättningarna inte finns för att genomföra det som var tanken”, säger Bockasjös vd Joakim Hedin till Fastighetsnytt om Roc Properties-projektet.

Ägarnas plan var att tillsammans skapa det bästa fastighetsbolaget inom sitt segment och att nå börsen inom en snar framtid. Men omvärldsläget har förändrats drastiskt: ”Man får vara ödmjuk till den utveckling som är just nu”, säger en av ägarna till Fastighetsnytt.


Philip Wallin

philip.wallin@bbm.bonnier.se


Fastighetsbolagsindex (Fbindex) har sjunkit med över 40 procent räknat på de senaste sex månaderna. Samtidigt spökar en snabbt stigande inflation tillsammans med en växande oro på räntemarknaden. 

Med den allmänna osäkerhet som råder i omvärlden ser ägarna bakom jv:t Roc Properties AB (Där Kilenkrysset äger 50 procent, Bockasjö 25 procent och det familjeägda investmentbolaget Frankenius Equity 25 procent) inga möjligheter att fullfölja sina planer. 

Läs mer: Trio bildar nytt logistikbolag – siktar mot börsen 

– Det är inte realistiskt just nu. De håller på att spika igen dörren på börsen. Vissa fastighetsbolag har gått ned 70 procent, då får man vara ödmjuk för den utveckling som är, säger Joakim Hedin, vd Bockasjö, till Fastighetsnytt. 

Så sent som i december i fjol skrev Fastighetsnytt om planerna för Roc Properties som rekryterade Cushman & Wakefields Sverigechef Karl Persson som vd för bolaget. 

Planen var att inom ett år skapa en logistikportfölj till ett värde om 4 miljarder för att sedan, inom två år, avancera till börsen. 

”Vi vill med Roc Properties skapa det i särklass bästa fastighetsbolaget inom logistik för både hyresgäster och investerare”, sa Joakim Hedin då. 

Bild 1/3  Apoteket logistikcenter för e-handel i Eskilstuna, Kjula-Blackstad, mäter 20 300 kvadratmeter. Fastigheten återgår till Bockasjö och Frankenius Equity.

Nu säger han till Fastighetsnytt att marknadsläget kommer att vara besvärligt under lång tid framöver. 

– Vi bedömer att förutsättningarna inte finns för att genomföra det som var tanken. 

Kan ni återuppta planerna längre fram?
– Ja det kan mycket väl hända, men inte nu i alla fall. 

Vad händer nu?
– Nu gör vi så att de tre fastigheter som finns i bolaget delas upp mellan ägarna. Två av dem går tillbaka till Bockasjösfären och en går tillbaka till Kilenkrysset. 

Läs mer: SBB förtydligar kring JM-innehav 

Det handlar om en totalyta om 73 689 kvadratmeter med hyresgästerna Apoteket, DHL Nordic AB och Åhléns. Bockasjö och Frankenius Equity övertar de fastigheter som Apoteket och Åhléns förhyr. Kilenkrysset den fastighet som DHL förhyr (se bilderna ovan). 

Efter att fastigheterna sålts kommer Kilenkrysset att överta bolaget Roc Properties.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev