Tisdag04.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Börs

Stigit med 49 procent sedan noteringen

Publicerad: 25 November 2014, 13:30

Det har nu gått drygt åtta månader sedan Hemfosa Fastigheter noterades på börsen och med facit i hand kan man enkelt konstatera att en investering i aktien vid noteringstillfället har givit en strålande avkastning via värdeökningar.


Ämnen i artikeln:

Hemfosa Fastigheter

På måndagen stängde aktien på 138,5 kronor vilket kan jämföras med teckningskursen på 93 kronor och första stängningskursen på 97 kronor. Sedan noteringen har Hemfosa således stigit med 48,9 respektive 42,8 procent.

Noterbart är att lejonparten av denna stora stigning har kommit sedan Riksbanken meddelade sitt beslut att sänka reporäntan till noll procent i slutet på oktober. Dagen innan räntebeskedet, det vill säga den 27 oktober, stängde Hemfosa-aktien på 114,5 kronor en nivå den hade legat på i stort sett sedan i början på maj. Sedan Riksbanken kapade reporäntan har Hemfosa med andra ord stigit med 21 procent och bland börens fastighetsbolaget är Hemfosa den aktie som dragit störst fördel av räntebeskedet.

Förklaringen är huvudsakligen den att Hemfosa verkar inom en sektor där kassaflöden och intjäningsförmågan är stabila och har dessutom en uttalad ambition att växa och då kommer räntesänkningen mycket lägligt med tanke på att en expansion blir enklare när kostnaden på lånat kapital sjunker. Vidare upplevs bolaget som relativt opportunistiskt men med en klar vision vilket lockar investerare.

Att räntan sjunker påverkar dock inte kursen enkom genom expansionsmöjligheterna. Räntekostnader är den största enskilda kostnadsposten för de allra flesta svenska fastighetsbolag och när räntekostnaderna sjunker kommer förvaltningsresultatet från befintliga portföljen, allt annat lika, att öka. Det i sin tur borde rimligtvis ge uppsida för de flesta aktier.

Hur stor den uppsidan blir eller hur länge aktien kommer att fortsätta stiga är dock omöjligt att sia om. Carnegie har höjt sin värdering för bolaget och satt en ny riktkurs till 170 kronor, som Fastighetsnytt tidigare har rapporterat. Huruvida det är en realistisk värdering återstår att se, men det vi kan konstatera är att för att nå dit måste Hemfosa-aktien stiga med ytterligare 22,7 procent.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

Hemfosa Fastigheter

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.