tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Börs

Stiborräntan under 0,2 procent för första gången

Publicerad: 20 januari 2015, 13:25

Efter att ha legat relativt stabil över en period har tremånaders Stibor-räntan fallit rejält de senaste dagarna. Vid årsskiftet låg räntan på 0,264 procent men på tisdagen fastställdes den till 0,194 procent vilket innebär att räntan fallit med hela 26,5 procent hittills i år. Sedan Stibor-räntan infördes i början av 1987 har den aldrig varit lägre än just nu.

Ämnen i artikeln:

Riksbanken

Stibor står för Stockholm Interbank Offered Rate och är således den ränta som bankerna erbjuder varandra vid lån på interbankmarknaden. Räntan är en viktig benchmarkränta för fastighetsmarknaden då de flesta obligationer löper med en ränta om Stibor 3M plus ett påslag av olika storlek beroende på emittent. Vidare påverkar den bankernas finansieringskostnader och i förlängningen de villkor som bankerna kan erbjuda sina storkunder. Stibor räknas som ett genomsnitt av den ränta bankerna erbjuder varandra.

Att räntan har fallit så mycket som den har gjort förklaras delvis av schweiziska centralbankens beslut att slopa sitt valutagolv men det är dock inte hela förklaringen då det beslutet offentliggjordes 15 januari och Stiborräntan har varit fallande sedan 7 januari då den låg på 0,268 procent. Fallet tilltog dock avsevärt 15 januari. Sedan 7 januari har Stibor 3M falit med 27,6 procent.

Sverrir Thór

Källa: Riksbanken

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev