Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Stibor på ny historisk lägstanivå

Publicerad: 8 april 2015, 11:59

Efter att ha stärkts en del efter den initiala reaktionen på Riksbankens sänkning av reporäntan 18 mars har tremånaders Stiborräntan börjat falla igen gradvis och på onsdagen noterades en ny historisk lägstanivå.


Ämnen i artikeln:

RiksbankenStibor

Genomsnittet av den ränta som de sex stora bankerna som bildar interbankmarknaden erbjuder varandra på lån i tre månader hamnade på onsdagen på -0,09 procent och så låg har Stibor 3M aldrig varit.

Dagen efter Riksbankens besked att direktionen beslutat att sänka reporäntan till -0,25 procent föll Stibor 3M till -0,089 procent vilket fram till onsdagen var den lägsta nivån någonsin. Därefter steg den en aning varje dag, fram till 25 mars då marknadsräntan noterades till -0,051 procent. Då började den falla igen och har som nämnt ovan fallit gradvis sedan dess.

De senaste dagarnas sänkning kan antyda att marknaden nu förbereder sig för ytterligare en styrräntesänkning och prissätter in den så smått. Riksbankens nästa schemalagda räntebesked offentliggörs 29 april och en del analytiker, bland annat hos Swedbank, räknar med ytterligare en räntesänkning. Att marknadsräntan sjunker kan också indikera att Riksbankens räntesänkningar äntligen har börjat ge effekt men än så länge reflekteras det inte i den svenska kronan, i alla fall inte till någon större grad.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

RiksbankenStibor

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.