Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Stefan Dahlbo om vakanserna: ”Ger uthyrningschefen 2–3 år”

Publicerad: 26 april 2022, 13:52

Fabeges vd hoppas få se både Lady Gaga och Rolling Stones på Friends arena, som Fabege delvis äger, i sommar.

Fabeges vd Stefan Dahlbo oroar sig inte för bolagets jämförelsevis höga vakansnivåer, förklarar skillnaden mellan att vara snål och sparsam och ser fram emot att se både Lady Gaga och Rolling Stones i sommar – i ett samtal med Fastighetsnytt.


Ämnen i artikeln:

Fem frågorFabegeStefan Dahlbo

Hej Stefan Dahlbo, vd Fabege som släpper årets första kvartalsrapport på tisdagen. Där framkommer att ni har rekordhöga vakanser om 11 procent – är det något som oroar dig och hur ska ni jobba för att komma ned till ert historiska snitt om 5 till 6 procent?  
– Nej, det oroar mig inte. I vakanserna ingår Skatteverkets tidigare huvudkontor i Solna Strand om 50.000 kvadratmeter (kvarteret Nöten) som vi ska utvecklas till moderna kontor, ombyggnationen ska vara klar 2023–2024. För kvarteret Bocken i centrala Stockholm är det inflyttning i under året. Och vi har en del vid Arenastaden som är tomställt. Jag ger uthyrningschefen två till tre år på sig. 

Läs även: Starkt hållbarhetsarbete - men Fabege backar på viktig post: ”Speglar den utmaning byggbranschen står inför”

Ni har kontroll på stora delar av centrala Flemingsberg, finns det kvar angränsande mark som ni inte har något emot att lägga vantarna på? Och vad är det som gör Södra Stockholm så intressant för er?
– Det kan vara något litet, men annars har vi det mesta inom ett samlat område. Flemingsberg är ett oerhört intressant utvecklingsområde med högskolan, Karolinska institutet och en avsiktsförklaring om ett nytt polishus om 50.000 kvadratmeter. Vi har fått en bra start i området med uthyrningar till Operan och Alfa Laval. Vi satsar på södra Stockholm då många bor där, därmed är potentialen för kontor stor. 

Du talar om att gneta och vara sparsamma, hur ser det gnetandet ut rent konkret?
– Det handlar om traditionell fastighetsförvaltning. Man får aldrig vara snål men man ska vara sparsam, det är stor skillnad för mig. Vi ska se till att vi gör kloka investeringar när vi gör dem, jobba med alla kostnader på ett förnuftigt sätt. Hållbarhet och sparsamhet går hand i hand på många sätt när det gäller energiförbrukning och ligga i framkant vid underhåll av husen. 

Läs även: Fabege efter skrällköpet: ”Vi trappar upp tempot för bostäder i egen regi”

Appropå investeringar, kan det bli aktuellt – trots att tiderna ser ut som de gör?
– Ja det kan det bli, vi köpte fyra kontorshus i Älvsjö i början av april. Men man får vara förnuftig. Vi har så här långt varit försiktiga. Det kanske kan uppfattas som tråkigt, men kan nog vara smart på lång sikt. 

Evenemangen börjar rulla i gång igen på Friends, som ni är delägare i. Lady Gaga eller Rollings Stones – på vilken konsert hittar vi dig i sommar?
– Jag hoppas kunna gå på båda. Livemusik är något speciellt, men nu var det ju tyvärr ett tag sedan som vi kunde gå på konserter. Senast jag var på något var Aviciis hyllningskonsert 2019 på Friends. 

Philip Wallin

Reporter

philip.wallin@bbm.bonnier.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.