Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag04.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Börs

Starkt kvartal av Hemfosa

Publicerad: 19 April 2016, 06:40

Hemfosas vd Jens Engvall ringer in handeln i samband med bolagets börsintroduktion 21 mars, 2014.

Foto: Sverrir Thór

Hemfosa redovisar ett driftnetto om 428 miljoner kronor för årets första kvartal. Jämfört med motsvarande kvartal ifjol är det en förbättring med 61 miljoner.


Ämnen i artikeln:

Hemfosa Fastigheter

Hemfosa redovisar ett driftnetto om 428 miljoner kronor för årets första kvartal. Jämfört med motsvarande kvartal ifjol är det en förbättring med 61 miljoner. Det är lika mycket som hyresintäkterna har stigit vilket innebär att man har lyckats öka intäkterna samtidigt som kostnaderna har hållits i schack, något som återspeglas i effektivitetsmåttet överskottsgrad som stiger med 3,5 procentenheter till 65,8 procent.

Administrationskostnaderna har sjunkit och andelarna från joint ventures har stigit men räntenettot har försämrats en aning. Förvaltningsresultatet, enligt Fastighetsnytts sätt att räkna, hamnar således på 331 miljoner kronor vilket kan jämföras med fjolårets motsvarande på 269 miljoner för första kvartalet. Före skatt gör man en vinst om 808 miljoner, en ökning med 202 miljoner och det beror utöver den ökade förvaltningsvinsten på att orealiserade värdeförändringar i fastighetsbeståndet ökar rejält medan den negativa värdeförändringen i derivatportföljen minskar.

Hemfosas fastighetsbestånd har ökat i värde med närmare 4 miljarder över tolv månaders period och sedan årsskiftet med 1,8 miljarder. Samtidigt har man förbättrat sina nyckeltal marginellt, soliditeten har ökat med 0,1 procentenheter till 34,2 procent under kvartalet och belåningsgraden har sjunkit med en halv procentenhet till 63,4 procent. Ingen större förändring men i rätt riktning, även om det inte finns något i dessa nyckeltal som tyder på annat än att Hemfosa är ett stadigt bolag som hanterar tillväxten väl.

Även räntetäckningsgraden förstärks under kvartalet och sammanfattningsvis är det bara att konstatera att Hemfosa gör ett strålande kvartal med ökad lönsamhet och förbättrade nyckeltal som bevis.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

Hemfosa Fastigheter

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.