Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Starkt kvartal av Castellum som stiger rejält på börsen

Publicerad: 20 januari 2016, 12:27

Castellum blev på onsdagen först ut bland samhällsbyggnadsbolagen att offentliggöra sitt resultat för fjärde kvartalet 2015 och samtidigt summera upp året. För kvartalet gör man ett driftöverskott på 550 miljoner kronor, 26 miljoner mer än ifjol. Utdelningen höjs med 30 öre per aktie.


Ämnen i artikeln:

Castellum

Castellum blev på onsdagen först ut bland samhällsbyggnadsbolagen att offentliggöra sitt resultat för fjärde kvartalet 2015 och samtidigt summera upp året. För kvartalet gör man ett driftöverskott på 550 miljoner kronor, 26 miljoner mer än ifjol. Samtidigt har hyresintäkterna ökat med 28 miljoner kronor vilket innebär att överskottsgraden, som är ett mått på effektivitet i förvaltningen, har stigit med ganska exakt 1 procentenhet till 64,7 procent. Förvaltningsresultatet stiger sedan med 44 miljoner till 381 miljoner kronor vilket dels förklaras av att att man tillgodogör sig sin del i resultatet från Ståhls, som Castellum äger i joint venture med Heimstaden, dels av att räntekostnaderna har fallit.

På sista raden gör Castellum en vinst på 1,26 miljarder för kvartalet. Det kan jämföras med 438 miljoner kronor för samma period ifjol och förklaras huvudsakligen av värdeförändringar, fastighetsbeståndet har stigit i värde med 1 miljard under kvartalet samtidigt som derivatportföljen har stigit med 163 miljoner kronor. Under fjärde kvartalet 2014 sjönk båda dessa poster värdemässigt med 10 respektive 162 miljoner kronor.

För helåret gjorde Castellum en förvaltningsvinst på 1 531 miljoner kronor vilket kan jämföras med 1 450 miljoner ifjol. Förvaltningsresultatet är den parameter som utdelningen grundas på och Castellum väljer att höja sin utdelning med 30 ören till 4,90 kronor per aktie. Efter skatt gör Castellum en vinst om 2,9 miljarder kronor för de tolv månaderna, jämfört med 1,2 miljarder ifjol.

Sammantaget är det bara att konstatera att resultatmässigt gör Castellum ett mycket starkt kvartal och år. Det återspeglas i starka nyckeltal och en höjd utdelning, ett besked som har fått aktiemarknaden att jubla. När bolaget släppte sin rapport började aktien stiga rejält och på en halvtimme svängde den från att ha fallig med cirka 1,5 procent till att stiga med cirka 3 procent. Ett tecken på att bolaget presterade klart över marknadens förväntningar, och analytikers.

I övrigt har det varit en ganska bedrövlig dag (ännu en) på börsen men tack vare Castellum har börsens fastighetsindex nu fallet betydligt mindre än övriga börsen.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

Castellum

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.