Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Starka kvartalsrapporter och minskad skatteoro

Publicerad: 3 maj 2017, 00:00


Det blev ett fastighetsrally på börsen i april med en uppgång på mer än 5 procent(Carnegies fastighetsindex, CREX). En nedtryckt värdering för fastighetsbolagen som startpunkt, i kombination med ett skatteförslag (fastighetstransaktioner) som ser ut att bli mildare än väntat och som dessutom inte kommer att bli av i närtid, satte fart på fastighetsaktierna i början av månaden. Uppgången fortsatte under hela april, men givet starka kvartalsrapporter från i stort sett alla bolag som hittills har rapporterat, borde det finnas ytterligare uppsida, även i ett kortare perspektiv.

Budskapet har varit samstämmigt från bolagen. Rapporterade fastighetsvärden har fortsatt upp under det första kvartalet. Till viss del handlar det fortfarande om sjunkande avkastningskrav men nu bidrar även en stark efterfrågan från hyresgäster och därmed lägre vakanser och stigande hyror. Detta påverkar naturligtvis även det underliggande kassaflödet positivt. Drivarna är en stark svensk ekonomi och en begränsad nyproduktion av kommersiella fastigheter. I de flesta större städer i Sverige motsvarar tillskottet av ny kontorsyta inte mer än 1 procent av den befintliga stocken. En anledning till att nettotillskottet av kontorsytor inte är större är att många aktörer är upptagna med att bygga bostäder. Dessutom finns det ett årligt bortfall av kontorsytor i form av hotell- och bostadskonverteringar.

Den genomsnittliga rapporterade värdetillväxten för fastighetsportföljerna i de större noterade bolagen som hittills har rapporterat, ligger på ungefär 1,5 procent (första kvartalet 2017). Givet att bolagen ofta är försiktiga i inledningen av året är det en mycket stark siffra. Förväntningarna i marknaden låg på en värdetillväxt på cirka 0,5 procent. Omvandlat till årstakt indikerar det första kvartalet en årlig substanstillväxt på runt 12 procent, enbart från värdeökningar. Lägg därtill bidraget om 5-6 procent från det underliggande resultatet. I det perspektivet är det svårt att förstå att många bolag fortfarande värderas med rabatt i förhållande till rapporterad substans (EPRA NAV).

Jonas Andersson
Portfolio Manager, Alfred Berg Kapitalförvaltning

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.