Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Stark inledning på börsveckan - SBB upp 7%

Publicerad: 27 juni 2022, 10:19

Foto: peterschreiber.media

Börsveckan inleddes med helgrönt index i Stockholm, där återhämtningen var tydlig efter en stark veckoavslutning i marknaderna medan svensk handel låg i träda för midsommarfirandet.


Ämnen i artikeln:

SvepetSBB Fastigheter

Efter en knapp halvtimmes handel hade storbolagsindexet OMXS30 stigit med 3 procent till nivån 1.922. Då hade aktier för 3,1 miljarder kronor bytt ägare på börsen i sin helhet. Samtidigt handlades tyska DAX och franska CAC40, som höll öppet på fredagen, upp med 1 procent respektive 0,6 procent.

I täten för uppgången på OMXS30 gick tung industri. Lastbilstillverkaren Volvo var upp 4,6 procent, liksom kullagerbolaget SKF. Atlas Copco steg 4,5 procent. Insprängt i täten fanns också investmentbolaget Kinnevik.

Andra änden utgjordes av kontracykliska bolag. Tobaksbolaget Swedish Match steg 0,3 procent och teleoperatörerna Telia och Tele2 var upp 0,6 procent respektive 1,2 procent.

Den mest notabla kursuppgången på börsen i sin helhet bjöd forskningsbolaget Oncopeptides på under morgonen. Aktien steg 92 procent efter torsdagens besked från den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA:s kommitté för humanläkemedel, CHMP, som enhälligt rekommenderat att ge Pepaxti (melflufen) ett fullt marknadsgodkännande i EU.

”Dagens rekommendation från CHMP bekräftar att Pepaxti gör nytta för dessa patienter och har en avgörande betydelse för Oncopeptides framtid och för vår forskningsportfölj”, sade Oncopeptides vd Jacob Lindberg i en kommentar på fredagen.

Med anledning av rekommendationen hålls en webbsändning med efterföljande frågestund för investerare, analytiker och media klockan 11.

Höjda riktkurser och rekommendationer strömmade in om forskningsbolagets aktie. Carnegie har höjt rekommendationen för Oncopeptides till köp från behåll med en uppskruvning av riktkursen till 25 kronor från 8:30 kronor medan DNB Markets höjt riktkursen till 40 kronor från 14 kronor med upprepad köprekommendation. Oncopeptides aktie stängde på 12:82 kronor i torsdags, som var senaste handelsdagen på Stockholmsbörsen.

Sämre besked lämnades från diagnostikbolaget Immunovia, vars aktie sjönk med 26 procent efter att delvis ofullständiga resultat från den prospektiva Panfam-1-studien redovisats.

Fastighetsbolaget SBB, vars aktie rasat de senaste månaderna klättrade drygt 7 procent. Bolaget har sålt efterställda ägarlån för 1.465 miljoner kronor till Kåpan Pensioner. Vidare har parterna kommit överens om att ambitionen är att Kåpan Pensioner senast 31 december köper SBB:s andel i samriskbolaget SMB, som SBB i dag äger hälften av. Affären ska bidra till att öka transparensen och frigöra kapital för att återköpa obligationer och skapa förutsättningar för en starkare rating, säger vd Ilija Batljan i en kommentar.

Från nyhetshåll meddelade mätteknikbolaget Hexagon under morgonen att vd Ola Rollén lämnar vd-rollen vid årsskiftet, för att då övergå till att bli styrelseordförande. Ersätter på vd-stolen gör Paolo Guglielmi, skriver Hexagon. Paolo Guglielmi är i nuläget operativ chef (COO) samt chef för divisionen Manufacturing Intelligence. Som styrelseordförande efterträder Ola Rollén Gun Nilsson, som har valt att lämna posten som vd för Hexagons huvudägare Melker Schörling. Hexagons aktie steg med 1,5 procent.

Handelsbolaget Bufab lyfts fram som ett bolag med en av börsens enklaste affärsidéer som passar dessutom utmärkt i en mer komplex värld där företagen fokuserar på sin kärnaffär, skriver Dagens Industri och rekommenderar köp av aktien under vinjetten Veckans aktie. Bufabs aktie steg med 7 procent.

Börsveckan rekommenderar köp av läkemedelsbolaget Astra Zeneca och Lindab, verksamt inom produkter och systemlösningar för byggbranschen inom bygg- och ventilationssektorn. Samtidigt stämplas fem bolag med rådet avvakta. Dessa är strålterapibolaget Elekta, investmentbolaget Addlife, finländska läkemedelsbolaget Orion, Troax, som säljer områdesskydd för inomhusanvändning och marknadsundersökningsbolaget Cint. Samtliga av de nämnda handlades uppåt.

Nyhetsbyrån Direkt

redaktionen@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

SvepetSBB Fastigheter

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.