Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Stabilt kvartal av Sagax

Publicerad: 6 maj 2016, 10:04

David Mindus.

Foto: Hemsö.

Sagax redovisar ett driftnetto på 293 miljoner kronor för årets första kvartal och förbättrar driftnettot med 38 miljoner kronor jämfört med motsvarande kvartal ifjol.


Ämnen i artikeln:

Sagax

Sagax redovisar ett driftnetto på 293 miljoner kronor för årets första kvartal och förbättrar driftnettot med 38 miljoner kronor jämfört med motsvarande kvartal ifjol. Det förklaras av att hyresintäkterna stigit i takt med att bolaget vuxit och överskottsgraden, 83 procent, faller marginellt jämfört med ifjol då den låg på 83,1 procent. Förvaltningsresultatet stiger också det med 38 miljoner kronor, trots att administrationskostnaderna har stigit och räntekostnaderna likaså. Förklaringen till att förvaltningsresultatet stiger så mycket stavas större bidrag från bolagets joint ventures och intressebolag.

Sagax gör ett bra kvartal vinstmässigt och det beror på att de orealiserade värdeförändringarna stiger, både de positiva från fastighetsbeståndet och de negativa från derivatportföljen, men balansen är dock på rätt sida, det vill säga att de positiva värdeförändringarna från fastighetsbeståndet överväger de negativa från derivaten. Före skatt ökar Sagax vinst med 106 miljoner kronor till 326 miljoner.

När undertecknad för några år sedan sammanfattade de svenska fastighetsbolagens soliditet hamnade Sagax bland de sämsta i klassen med en soliditet kring 25 procent. Där har man verkligen lyft sig de senaste åren och nu ligger soliditeten på goda 34 procent och belåningsgraden under 50 procent. Nyckeltalen är generellt sett väldigt starka hos bolaget och Sagax är i dag ett stabilt bolag som gör ett stabilt kvartal.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

Sagax

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.