Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Stabilitetsrådet lyfter fram risker i fastighetssektorn

Publicerad: 18 juni 2019, 07:28

Bild: Mostphotos

Kommersiella fastighetsbolag har blivit mer räntekänsliga och bankerna behöver därför hålla mer kapital för att täcka riskerna i den utlåningen. Den slutsatsen drog det Finansiella stabilitetsrådet vid sitt senaste möte som hölls i förra veckan.


Ämnen i artikeln:

Finansinspektionen

Kommersiella fastighetsbolag har blivit mer räntekänsliga och bankerna behöver därför hålla mer kapital för att hantera riskerna i den utlåningen. Den slutsatsen drog det Finansiella stabilitetsrådet vid sitt senaste möte som hölls i förra veckan.

– När det gäller riskerna för bankerna tog Stabilitetsrådet särskilt upp utvecklingen i den kommersiella fastighetssektorn och att bankerna behöver hålla mer eget kapital vid utlåning till denna sektor för att öka sin motståndskraft, står det i mötesprotokollet.

Det är i linje med beskedet i Finansinspektionens stabilitetsrapport som publicerades i maj. Där flaggade inspektionen för att man kan komma att höja bankernas riskvikter för den kommersiella fastighetssektorn. Det skulle innebära att bankerna skulle behöva hålla mer eget kapital i reserv vid utlåning till fastighetsbolag.

Stabilitetsrådet består av representanter från finansdepartementet, Finansinspektionen, Riksgäldskontoret och Riksbanken. Stabilitetsrådet träffas normalt sett två gånger per år.

Oskar von Bahr

Ämnen i artikeln:

Finansinspektionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.