Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

SSM kammade noll i andra kvartalet

Publicerad: 28 augusti 2019, 07:01

Mattias Lundgren är tillförordnad vd för SSM Bild: SSM

Bostadsutvecklaren SSM vänder till en förlust i det andra kvartalet då frånvaron av inflyttningar sänkt resultatet. Bolaget siktar nu på att få ordning på den långsiktiga finansieringen och affärsmodellen.


Ämnen i artikeln:

Mattias LundgrenSSM

Bostadsutvecklaren SSM vänder till en förlust i det andra kvartalet då frånvaron av inflyttningar sänkt resultatet. Bolaget siktar nu på att få ordning på den långsiktiga finansieringen och affärsmodellen.

Nettoomsättningen i egen regi minskade till 20 miljoner kronor från 322 miljoner kronor under det andra kvartalet 2018. Rörelseförlusten landade på 26,3 miljoner kronor jämfört med vinsten om 51,1 miljoner under motsvarande period förra året.

Det var fjärde kvartalet i följd som såväl nettoomsättning som rörelsemarginal minskade räknat på rullande tolv månader.

Inga inflyttningar skedde i bolagets bostadsrättsprojekt under kvartalet att jämföra med 133 inflyttningar under andra kvartalet i fjol. Utöver att påverka resultatet negativt resulterade det även i ett negativt kassaflöde.

Få osålda bostadsrätter
Under kvartalet tecknades 6 förhandsavtal, ner från fjolårssiffran 33. Förändringen i antal tecknade förhandsavtal är enligt bolaget en konsekvens av att det finns få osålda bostadsrätter i produktionsstartade projekt.

Framöver räknar bolaget med att 440 bostadsrätter kommer att färdigställas inom ramen för JV-projekten West Side Solna och Metronomen från sista kvartalet i år till sista kvartalet nästa år.

Bolagets tillförordnade vd Mattias Lundgren ser tecken på att bostadsmarknaden i Storstockholm har stabiliserats, vilket uppges skapa goda möjligheter för lönsamhet både på kort och lång sikt.

– Högst prioritet i detta arbete är just nu att skapa förutsättningar för långsiktig finansiering av bolaget. Samtidigt avser vi att optimera affärsmodell och affärsplan, vilket även omfattar att värdera och hantera ett antal poster såväl operativt som redovisningsmässigt främst vad gäller kundrelationer samt aktiverade kostnader i projekt och projektrelaterade fordringar, skriver bolagets tillförordnade vd Mattias Lundgren i delårsrapporten.

SSM meddelade i juli att man lägger ner entreprenadverksamheten och inleder ett samarbete med entreprenadbolaget Mecon Bygg AB. Syftet är att  att reducera bolagets fasta kostnader samt förstärka SSM:s långsiktiga konkurrenskraft och lönsamhet.

Oskar von Bahr

Ämnen i artikeln:

Mattias LundgrenSSM

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.