Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Specialfastigheter växer

Publicerad: 3 september 2013, 12:50

Kasernbyggnaden i Skövde kan hamna hos Specialfastigheter.

Specialfastigheter kan tillföras 800 000 kvadratmeter när Fortifikationsverket avvecklas.


Ämnen i artikeln:

Håkan SteinbüchelSpecialfastigheterStatens Fastighetsverk

I betänkande Försvarsfastigheter i framtiden föreslås att Fortifikationsverket och Statens fastighetsverk avvecklas och att deras verksamheter bildar grund för en ny myndighet dit samtliga fastigheter överförs. På kort sikt bör fastigheterna inom åtta stycken kasernområden överlåtas till Specialfastigheter. En stor utmaning tycker Håkan Steinbüchel, vd på Specialfastigheter.

En stor del av statens försvarsfastigheter bör även i fortsättningen förvaltas av en myndighet. Men fördelarna med förvaltning i bolagsform bör tas till vara så långt det är möjligt. Det konstaterar regeringens utredare landshövding Ingemar Skogö i sitt betänkande Försvarsfastigheter i framtiden (SOU 2013:61) till Socialdepartementet.

Försvarsfastighetsutredningen har haft i uppdrag att föreslå vilka myndigheter eller statligt ägda bolag som i framtiden bör förvalta statens bestånd av försvarsfastigheter. De fastigheterna förvaltas i dag av Fortifikationsverket som ska avvecklas. Fortifikationsverkets klart största hyresgäst är Försvarsmakten. Av de fastigheter Försvarsmakten utnyttjar hyrs tre fjärdedelar från Fortifikationsverket och resten från andra fastighetsägare.

Utredningen anser att en betydande andel av Fortifikationsverkets fastigheter även i fortsättningen bör förvaltas i myndighetsform. Det gäller:

- försvarsanläggningar (framför allt tunga befästningsanläggningar och dylikt)
- fastigheter av särskilt kulturhistoriskt intresse
- militära flygplatser
- marina basområden

Utredningen anser dock att staten bör ta till vara de fördelar som finns med att bedriva fastighetsförvaltning i bolagsform där detta är möjligt. På kort sikt bör fastigheterna inom åtta stycken kasernområden överlåtas till bolag (Arvidsjaur, Enköping, Halmstad, Kungsängen, Käringberget, Revinge, Skövde och Umeå), medan Fortifikationsverkets resterande fastigheter fortsatt förvaltas i myndighetsform. Enligt utredningen är Specialfastigheter Sverige AB det statligt ägda bolag som det är lämpligt att överlåta försvarsfastigheter till. Det handlar om ett bestånd på drygt 800 000 kvadratmeter, vilket är en ansenlig ökning för Specialfastigheter som i dag förvaltar ett bestånd på 1,1 miljoner kvadratmeter.

– Vi ser mycket positivt på att de här åtta anläggningarna i ett första steg övergår till oss. Vi fokuserar redan i dag på fastigheter med höga säkerhetskrav, exempelvis försvarshögkvarteret, Säpos högkvarter och Kronoberg så vi kan den här typen av fastigheter. Men det känns både roligt och utmanande, säger Håkan Steinbüchel, vd på Specialfastigheter.

Utredningen föreslår att den fortsatta omstruktureringen av statens bestånd av försvarsfastigheter, inklusive genomförandet av den föreslagna överlåtelsen till bolag, i ett första steg hanteras inom ramen för en ny fastighetsförvaltande myndighet. Myndigheten bör bildas genom att både Fortifikationsverket och Statens fastighetsverk avvecklas och att deras verksamheter bildar grund för den nya myndigheten. Till den nya myndigheten bör till en början samtliga fastigheter föras som i dag förvaltas av de båda myndigheterna. Den nya myndigheten bedöms kunna inleda sin verksamhet den 1 januari 2015.

Fortifikationsverket förvaltar 6 800 byggnader om cirka 3,3 miljoner kvadratmeter lokaler. I beståndet ingår 29 statliga byggnadsminnen med cirka 300 byggnader, omfattande drygt 400 000 kvadratmeter. Fortifikationsverket förvaltar 4 400 befästningar och försvarsanläggningar, 11 flygfält och ett antal hamnar, skjutbanor och olika övningsanordningar m.m. Den värdering av Fortifikationsverkets fastighetsbestånd, som har gjorts inom ramen för utredningen, uppskattat ett totalt marknadsvärde om cirka 29,1 miljarder kronor.

Mattias Fröjd

Källa: Pressmeddelande Statens Offentliga Utredningar, Håkan Steinbüchel

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.