onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Börs

S&P sänker SBB:s kreditbetyg

Publicerad: 8 maj 2023, 08:43

Ilija Batljan, vd på SBB.

Foto: Stina Stjernkvist/SvD/TT

Kreditvärderingsinstitutet S&P nedgraderar sitt kreditbetyg på fastighetsbolaget SBB till BB+, med negativa utsikter från BBB.

Ämnen i artikeln:

Ilija BatljanSBB Fastigheter

Nyhetsbyrån Direkt

redaktionen@fastighetsnytt.se


"De negativa utsikterna återspeglar möjligheten till en nedgradering med ett steg över de kommande sex till tolv månaderna om SBB inte säkerställer tillräcklig finansiering för att möta kommande kortsiktiga finansiella åtaganden under de närmaste kvartalen, vilket skulle skada bolagets likviditetsställning", skriver S&P och tillägger att en försämring bortom kreditutvärderarens prognos också kan komma att leda till en nedgradering.

Läs mer: Analytikern om SBB:s nedgradering: "Är nu ännu längre från kreditmarknaden"

Nyhetsbyrån Direkt har sökt SBB och dess vd och grundare Ilija Batljan.

Helena Lindahl, som tagit över efter Marika Dimming (som lämnat sin post i samband med bolagets rapport för det första kvartalet och aviserade emission) som IR-ansvarig skriver i ett mejl:

"Bolagets strategi är att fortsätta på den inslagna vägen, att avyttra fastigheter, ta ner skuldsättning och att anpassa bolaget till en miljö med högre räntor."

Enligt Helena Lindahl var SBB förberedda på S&P:s nedgradering av bolagets kreditbetyg.

Läs mer: Arctic: Ingen mening att försöka emittera D-aktier

"Vi var förberedda på det här, det måste man vara om man ligger så nära gränsen i rating", skriver hon när Nyhetsbyrån Direkt frågar om bolaget var förberedda på S&P:s beslut.

När SBB, den 28 april, släppte sin rapport för det första kvartalet lät det dock annorlunda.

I SBB:s rapport för det första kvartalet skriver SBB:s vd Ilija Batljan att bolagets rapport "tydligt" visar att SBB har klarat av att minska skuldsättningen under 60 procent och att bolagets räntetäckningsgrad fortsatt ligger på en bra nivå överstigande 3 gånger och att den kommer att stärkas ytterligare.

Läs mer: Fastighetsprofil dömer ut SBB:s affärsmodell

"Därmed uppfyller vi alla kriterier för att lämna S&P:s negativa outlook bakom oss", hette det från SBB vd:n då.

Vidare skriver Helena Lindahl att "det viktiga nu är att fortsätta att jobba för att få ner skuldsättningen och anpassa bolaget till den nya finansiella verkligheten med höga räntor".

Kreditbetygssänkningen kommer att leda till ökade räntekostnader om 300 miljoner kronor – och aktien bör falla över 10 procent. Det skriver analyshuset ABG i en snabbkommentar.

ABG skriver att man tidigare pekat på risken att SBB kan komma att bryta mot S&P:s kriterier och att behovet av fortsatta avyttringar varit, och är, stort.

Läs mer: Landskronahus vd om SBB:s roll i affären: "De tog kontakt"

"Framöver kommer refinansiering att bli svårare och SBB saknar tillräckliga kreditfaciliteter från bankerna, vilket innebär att SBB måste påskynda avyttringar och/eller ställa in utdelningen", skriver ABG.

Analyshuset noterar samtidigt att SBB har obligationer för 7 miljarder kronor som förfaller under 2024, men att befintliga kreditfaciliteter täcker förfallen under 2023.

"Allt som allt skadar denna nedgradering intäkterna och refinansieringsmöjligheter in i 2024", skriver ABG och avslutar resonemanget med att slå fast att "aktien bör handlas ner med mer än 10 procent".

Läs mer: SBB: D-aktien handlas under emissionskurs – Ilija Batljan ändå trygg

I SBB:s rapport för det första kvartalet skriver SBB:s vd Ilija Batljan att bolagets rapport "tydligt" visar att SBB har klarat av att minska skuldsättningen under 60 procent och att bolagets räntetäckningsgrad fortsatt ligger på en bra nivå överstigande 3 gånger och att den kommer att stärkas ytterligare.

"Därmed uppfyller vi alla kriterier för att lämna S&P:s negativa outlook bakom oss", hette det då.

SBB:s B-aktie var ned 17 procent vid 14 tiden medan bolagets D-aktie, för vilken en företrädesemission om 2,6 miljarder kronor till teckningskursen 16 kronor föreslagits, var ned nära 26 procent till 9:98 kronor.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev