Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Skanska rasar Peab rusar efter rapporter

Publicerad: 8 februari 2019, 07:43

Skanska faller tungt på börsen efter att bolaget levererat ett lägre resultat under förväntningarna och oväntat sänkt utdelningen. Peab går däremot starkt efter att ha slagit resultatförväntningarna och höjt utdelningen.


Ämnen i artikeln:

PeabSkanska

Därmed fortsätter det senaste årets tendens att Skanska och NCC överraskar negativt på ett eller annat sätt medan Peab alltmer framstår som klassens ljus. NCC chockade ju marknaden i förra veckan genom att halvera utdelningen.

Skanska backar 8 procent på fredagsförmiddagen medan Peab stiger lika mycket.

Skanskas rörelseresultat rörelseresultat landade på 2 383 miljoner kronor i det fjärde kvartalet. Det var sämre än de 2 644 miljoner som väntades enligt Infront Datas snittestimat.

Dessutom flaggar bolagets vd Anders Danielsson för tuffare tider framöver.

–Vi går nu in i 2019, ett år där de politiska och makroekonomiska osäkerheterna ser ut att öka ytterligare. Marknaderna i många av våra geografier och segment börjar nu plana ut och det är svårt att säga hur länge nuvarande, relativt goda, förutsättningar kommer råda, skriver han i rapporten.

Utdelningen sänks till 6 kronor från 8,25 kronor. Här väntades 8,35 kronor.

–För att kunna fortsätta investera i Projektutveckling och samtidigt bibehålla vår finansiella styrka föreslår styrelsen en utdelning om 6,00 kronor, skriver Danielsson.

Peabs rörelseresultat blev 863 miljoner kronor i det fjärde kvartalet och hamnade därmed över snittestimatet på 832 miljoner kronor. Utdelningen höjs till 4,20 kronor från 4 kronor. Väntat var 4,23 kronor.

–Efter en stark avslutning kan vi summera 2018 som ett stabilt år med en positiv utveckling för våra verksamheter. Såväl omsättning som resultat och marginal ökade och vi går in i 2019 med en hög och väl diversifierad orderstock. Mot denna bakgrund föreslår styrelsen att utdelningen höjs till 4,20 kr per aktie, kommenterar Peabs vd Jesper Göransson bokslutet.

Oskar von Bahr

Ämnen i artikeln:

PeabSkanska

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.