Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Serneke: Ökad försiktighet i marknaden

Publicerad: 6 februari 2019, 10:17

Ola Serneke.

Foto: Serneke.

Sernekes omsättning och vinst steg i det fjärde kvartalet men kunderna är mer avvaktande och orderingången föll. Det framgår av bokslutsrapporten.


Ämnen i artikeln:

Serneke

Sernekes omsättning och vinst steg i det fjärde kvartalet men kunderna är mer avvaktande och orderingången föll kraftigt. Det framgår av bokslutsrapporten.

Rörelseresultatet ökade till 509 miljoner kronor i det fjärde kvartalet från 210 miljoner under motsvarande period året innan.

Rörelseresultatet påverkades dock positivt med 271 miljoner kronor från försäljningen av Säve Flygplats. Dessutom tillkommer 229 miljoner kronor från omvärderingar av innehavet i Karlastaden Holding AB. Det handlar om en uppvärdering av bolagets tidigare innehav efter att Serneke köpt resterande 50 procent av Karlastaden.

Orderingången minskade till 1 000 miljoner kronor från 1 898 miljoner. Enligt en uppdragsanalys som Jarl Securities gjort på uppdrag av bolaget väntades en orderingång om 1 300 miljoner kronor. Även omvärderingen av Karlastaden Holding var oväntad enligt analysen.

–Vi upplever en ökad försiktighet i marknaden och vi  ser att ledtider ökar fram till beslut hos våra kunder. När vi går ur 2018 har vi dock en orderstock som är i nivå med nuvarande årsomsättning och till detta flera spännande samverkansprojekt, skriver Ola Serneke i vd-ordet.

Bolaget skjuter upp beslutet om vilken utdelning som ska föreslås till tills man fått mer kläm på utfallet av ovanstående transaktioner.

Intäkterna ökade till 1 991 miljoner kronor i det fjärde kvartalet från 1 732 miljoner kronor under motsvarande period föregående år.

Oskar von Bahr

Ämnen i artikeln:

Serneke

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.