Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

“Sell on rumor, buy on fact”

Publicerad: 5 april 2017, 00:00


I slutet av förra veckan presenterades en utredning om hur staten ska kunna ta ut mer skatt vid försäljningar av kommersiella fastigheter.

I korthet innebär förslaget att man från sommaren 2018 ska applicera stämpelskatt på alla fastighetstransaktioner, även de som görs i form av bolagsförsäljningar och att även fastighetsförsäljningar som görs i bolagsform ska utlösa reavinstbeskattning. Som reglerna ser ut idag, kan man sälja fastigheter utan att betala stämpelskatt eller reavinstskatt. Förutsättning för detta är att man lägger fastigheten i ett bolag och säljer bolaget. Utredaren föreslår också att stämpelskatten sänks från 4.25% till 2.00%.

Allt annat lika beräknar vi att substansvärdena i fastighetsbolagen (efter skatt) skulle minska med ca 6% i snitt, drivet av den nya reavinstbeskattningen (omvärdering av latent skatt). Dessutom kan man anta att fastighetsköpare skulle vilja kompensera sig för stämpelskatten och därmed få en nästan 2% lägre prisförväntan än tidigare.

Vår bedömning är att förslaget i huvudsak ligger i linje med börsens förväntningar. Om något, så kanske det är ett lite mer positivt utfall än befarat, tack vare den lägre stämpelskatten.

Det är dock långtifrån säkert att förslaget kommer att gå igenom. Den negativa likviditetspåverkan på fastighetsmarknaden och negativa följdeffekter är antagligen det största hindret. En negativ följdeffekt är till exempel att upprustning och nyinvestering i kommunala hyresrätter skulle minska, eftersom finansieringen ofta består i en försäljning av delar av beståndet, en försäljning som nu således skulle beskattas högre.

Intressant att notera är att utredaren inte verkar hålla med regeringen om att fastighetssektorn skulle vara skattegynnad i utgångsläget. Detta kan få ”positiva” konsekvenser för en annan skattefråga, nämligen den potentiella begränsningen av ränteavdrag.

Spekulationer om utredningen har påverkat fastighetsaktier negativt under flera månader och sannolikt är därför mycket av de föreslagna förändringarna redan diskonterade i aktiekurserna (i snitt ca 20% rabatt mot EPRA NAV 2017E). På så sätt kan man säga att det bara kan bli bättre från det här läget (vad gäller transaktionsbeskattning) och att fokus för börsens aktörer nu kan flyttas till den alltjämt positiva hyres- och fastighetsmarknaden. Vi räknar dock med stor volatilitet på börsen den närmaste tiden.

Sannolikt kan fastighetsbolagens Q1 rapporter bryta volatiliteten och bli en positiv trigger för fastighetsaktierna. Vi räknar med fortsatta värdeuppskrivningar och indikationer på en fortsatt stark hyresmarknad i Q1.

Jonas Andersson
Portfolio Manager, Alfred Berg Kapitalförvaltning AB

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.