Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Schweiz är ett orosmoln

Publicerad: 19 januari 2015, 00:00


Jag har aldrig förstått Schweiz valutapolitik, varken tidigare eller nu. Mot slutet av 2011 gick de in i en fast koppling till euron, efter att schweizerfrancen stigit med 40 procent och företagen klagat högljutt. Genom kopplingen lyckades centralbanken begränsa uppgången till 20 procent och därefter verkade allt frid och fröjd. Så plötsligt släpper de alltihop, varpå valutan sticker iväg 40 procent, för att senare stabiliseras på plus 20. Sammantaget under 2008-2015 har schweizerfrancen gått upp med ofattbara 60 procent mot euron. Svenska kronan ligger kvar på samma nivå som 2008.

Varför ändrade schweizarna politik? Ingen vet. Centralbankschefen pratar allmänt om det olämpliga i att Schweiz följer euron, eftersom de varken är med i EU eller valutaunionen. Eftersom mängder med investmentbanker och hedgefonder informerat om stora valutaförluster i kölvattnet av den schweiziska manövern, är det uppenbart att finansmarknaden blev helt tagen på sängen.

Den schweiziska manövern följer i spåren av kraftiga rörelser i oljepriset, fallet i den ryska rubeln, nedgången i kopparpriset och raset i europeiska räntor, liksom och en kraftig uppgång i grekiska räntor inför det stundande valet. Uppenbart är att kapitalflödet till den säkra schweiziska hamnen är mycket stort. Det kan tyda på att Ryssland har ett fortsatt kraftigt kapitalutflöde eller att oron återigen är på väg att byggas upp för att Grekland lämnar euron. Sommaren 2012 fick ju det räntorna i Spanien och Italien att gå i taket.

Dessutom finns nu en risk för att den svenska kronan förstärks, vilket inte skulle gynna exportföretagen och börsen. Schweiz lär nämligen behöva stabilisera sin valuta genom att köpa många andra valutor. Ekonomin är visserligen överraskande motståndskraftig, men hur mycket som helst klarar inte företagen. Förutom den självklara US-dollarn och euron, finns i praktiken bara brittiska pund, Canadadollar, Australiensiska dollar och den svenska kronan att köpa. I alla fall för den som söker stabila länder med låg risk. Möjligen även den norska kronan, men den smittas just nu negativt av det fallande oljepriset. Slutsatsen blir därför att det är lämpligt med ökad försiktighet.

Peter Malmqvist_blogg

Peter Malmqvist

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.