onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Börs

SBB:s Q3 över förväntan - höjer prognos

Publicerad: 4 november 2021, 09:36

Foto: Mattias de Frumerie

Fastighetsbolaget SBB redovisade ett förvaltningsresultat på 995 miljoner kronor för årets tredje kvartal vilket var över analytikernas förväntan.
Nu höjer bolaget prognosen för helåret 2021.

Ämnen i artikeln:

SBB FastigheterIlija Batljan


På torsdagen redovisade fastighetsbolaget SBB sina siffror för årets tredje kvartal. 

Bolagets förvaltningsresultat steg till 995 miljoner kronor, vilket var 9 procent över analytikernas prognos på 915 miljoner kronor, enligt Infronts enkät. Resultatet var en ökning med 47 procent mot föregående år och nu höjer SBB sin prognos för helåret 2021.

Driftöverskottet ökade till 1.089 miljoner kronor (852) i kvartalet mot väntade 1.102 miljoner kronor.

Läs även: SBB: Från noll till hundra miljarder på fem år - ”Vi har bara börjat” 

Hyresintäkterna steg till 1 459 miljoner kronor, vilket är en ökning med 21 procent mot motsvarande kvartal föregående år. Analytikerna i Infronts sammanställning hade väntat sig hyresintäkter på 1 524 miljoner kronor.

I jämförbart bestånd för årets första nio första månader ökade hyresintäkterna med 1,7 procent. 

Prognosen för vinst per aktie höjs nu till 9,80 kronor för 2021, vilket är en ökning på 2 kronor från prognosen som gavs i samband med rapporten vid halvårsskiftet om 7,80 kronor. 

”Vi är idag en stor familj med ca 130 000 aktieägare och drygt 300 medarbetare som finns på många orter i flera länder. Våra medarbetare och vår infrastruktur skapar en unik investeringsplattform som kommer att fortsätta leverera starka resultat, trygga kassaflöden och en hög tillväxt”, skriver grundaren och vd:n Ilija Batljan, i rapporten.

Utöver det beskriver han bolagets organiska tillväxt och hållbarhetstänk som en av de stora anledningarna till SBB:s fastighetsutveckling.

Under en presskonferens om den nya rapporten säger han att bolaget avser fortsätta expandera i stora städer i norra Sverige men också i Finland och på några års sikt även i Tyskland, som har en hyresreglerad marknad med likheter till den nordiska.

Batljan säger även att bolagets siffror egentligen är ännu bättre än vad som redovisas i den tredje kvartalsrapporten. Anledningen ska bland annat vara bolagets köp av fastighetsbolaget Unobo från Riksbyggen, som börjar räknas från oktober månad och som redovisas först i fjärde kvartalet, men som analytiker redan räknat med i sina estimat.

– Skulle vi lägga till det resultatet så skulle vi träffa en förväntning med förvaltningsresultat på närmare 150 miljoner, närmare 15 procent, vilket är väldigt starkt och det är också därför vi höjer prognosen, säger Ilija Batljan i en intervju i Dagens industri.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev