Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

SBB vill växa beståndet till 40 miljarder

Publicerad: 4 december 2018, 08:10

Ilija Batljan, vd för Samhällsbyggnadsbolaget.

Foto: Elias Ljungberg.

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden (SBB) ska växa fastighetsbeståndet till 40 miljarder kronor 2023 och siktar på att renovera 600 lägenheter per år. Det framgår av bolagets nya finansiella- och operationella mål som presenteras i samband med tisdagens kapitalmarknadsdag.


Ämnen i artikeln:

SBB Fastigheter

I slutet av det tredje kvartalet i år uppgick värdet på fastighetsbeståndet till 25 miljarder kronor, vilket också var bolagets tidigare mål.

Målet för tillväxt av substansvärdet framöver är fortsatt 12 procent per stamaktie över en femårsperiod, exklusive utdelningar. Vid sidan av kärnverksamheten samhällsfastigheter kommer bolaget även fokusera på hyresrätter. SBB avser även att växa genom att vara fortsatt aktivt på transaktionsmarknaden.

– Utöver bolagets fokus på transaktioner kommer SBB att skapa värde genom att renovera och optimera det befintliga beståndet samt fokusera på hållbarhet. SBB:s målsättning är att 600 hyreslägenheter ska renoveras per år och att energiförbrukningen i bostäderna ska minska med 30 procent, säger bolagets vd Ilija Batljan.

Han uppger också att bolaget har ambitionen att öka olika typer av samarbeten när det gäller hyresfastigheter framöver. För ett par veckor sedan ingick SBB ett strategiskt samarbete med Oscar Properties angående produktion av hyresbostäder.

Vidare uppger Batljan att SBB siktar på en notering på Stockholmsbörsens huvudlista under 2019. Aktien är i nuläget noterad på First North Premier.

Bolaget sänker målet för belåningsgrad till 55 procent från tidigare 60 procent. Målet för räntetäckningsgraden stramas också upp och ska framöver uppgå till minst 2,5, upp från tidigare 1,8.

Liksom tidigare anges att SBB långsiktigt ska dela ut 40 procent av det utdelningsgrundande resultatet. När det gäller bolagets mål tidigare uppgivna mål om en investment grade rating innan årets slut säger Batljan:

–Innan årsskiftet är SBB:s ambition att ha uppfyllt de krav som ställs på en investment grade rating, vilket borgar för ytterligare sänkta finansieringskostnader över tid.

Nedan anges SBB:s nya finansiella mål. Tidigare nivåer anges inom parentes:

- Generera tillväxt i substansvärde per stamaktie, exklusive utdelning på stamaktier, som över en femårsperiod i genomsnitt uppgår till minst 12 procent per år (oförändrat)
- Belåningsgrad lägre än 55 procent (lägre än 60 procent)
- Soliditet om minst 35 procent (minst 30 procent)
- Generera en intjäning från försäljning av byggrätter om i genomsnitt 250 till 400 mkr per år (oförändrat)
- Säkerställd belåningsgrad lägre än 40 procent (lägre än 55 procent)
- Räntetäckningsgrad om lägst 2,5 ggr (1,8 ggr)
- Långsiktigt mål att dela ut 40 procent av det utdelningsgrundande resultatet (inkl. utdelning på preferensaktier) (oförändrat)

SBB:s nya operationella mål:

- ­Ett fastighetsbestånd om 40 mdkr till år 2023, med bibehållen investment grade rating
- Renovering av minst 600 lägenheter per år

Oskar von Bahr

Ämnen i artikeln:

SBB Fastigheter

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.