torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Börs

SBB stoppar utdelning och drar tillbaka nyemission

Publicerad: 8 maj 2023, 21:33

Ilija Batljan, vd på SBB.

Foto: Stina Stjernkvist/SvD/TT

SBB stoppar utdelningen och avbryter företrädesemissionen av D-aktier.


ND


Det framgår av ett pressmeddelande.

Tidigare på måndagen sänkte S&P SBB:s kreditbetyg till BB+, vilket är under "investment grade", med negativa utsikter.

"Marknadens reaktion därefter har omöjliggjort att framgångsrikt genomföra företrädesemissionen på avsedda villkor", skriver SBB.

Läs mer: Analytikern om SBB:s nedgradering: ”Är nu ännu längre från kreditmarknaden”

Företrädesemissionen var planerad att uppgå till 2,6 miljarder kronor. Mot den bakgrunden har styrelsen i stället beslutat att stärka likviditeten i bolaget genom att föreslå för en extra bolagsstämma att besluta om ett bemyndigande för styrelsen som möjliggör en senareläggning av utbetalning av utdelningar, står det i pressmeddelandet.

Den extra bolagsstämman planeras att hållas i början av juni. Därmed kommer de planerade avstämningsdagarna för utdelning för A- och B-aktierna den 9 maj och den 28 maj att infalla som planerat. De resterande avstämningsdagarna för A-, B- och D-aktierna kommer under förutsättning av bolagsstämmans godkännande och styrelsens efterföljande beslut om senareläggning av utdelning inte att infalla på aviserade datum utan i stället senareläggas.

Läs mer: Fastighetsprofilen: ”SBB:s affärsmodell är död”

SBB:s bedömning är i dagsläget att avstämningsdag och utbetalning kommer att infalla för samtliga aktieslag "strax innan årsstämman 2024", som väntas hållas i mitten av maj 2024.

På årsstämman 2023 beslutades det även att aktieägare skulle kunna välja att få utdelningen i aktier i stället för kontant. Som en konsekvens av den stoppade utdelningen kommer inte längre ett sådant förslag att presenteras i det tredje kvartalet.

SBB skriver också att det arbetar vidare med tidigare aviserade försäljningar

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev