Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

SBB ska växa till 300 miljarder kronor 2026

Publicerad: 10 september 2021, 05:56
Uppdaterad: 10 september 2021, 14:08

Foto: Mattias de Frumerie

SBB sätter återigen offensiva mål och siktar nu på att höja fastighetsvärdet till 300 miljarder kronor inom 5 år. Samtidigt signalerar man kraftigt höjd utdelningen nästa år och utdelningarna kan stiga i åtminstone 100 år, säger vd Ilija Batljan.


Ämnen i artikeln:

SBB FastigheterIlija Batljan

SBB fortsätter sin resa mot målsättningen att bli Europas största fastighetsbolag med inriktning på social infrastruktur. Det tidigare målet om att växa fastighetsvärdet till 125 miljarder kronor 2025 skrotas eftersom bolaget redan är i färd med att passera det målet. SBB, som så sent som i december 2018 satte upp målet att nå ett fastighetsvärde på 40 miljarder till 2023, vill nu växa portföljen till hela 300 miljarder kronor 2026.

Läs även: SBB: Från noll till hundra miljarder på fem år - ”Vi har bara börjat” 

Det ambitiösa målet ska enligt Ilija Batljan nås genom tillväxt enbart i Norden men han ser även stor potential att växa utanför regionen. 

– Vi är Europamästare i social infrastruktur och det innebär givetvis att vi breddar vår verksamhet utanför Norden. Det närmaste landet för oss är Tyskland, säger Batljan vid fredagens kapitalmarknadsdag i Skellefteå. 

En fördel med Tyskland är att äldreboenden backas upp av offentliga medel, vilket är i linje med bolagets inriktning mot offentliga fastigheter och bostäder. 

Ska göra månadsvisa utbetalningar till ägarna

SBB höjer även målet för intjäning från fastighetsutveckling till i genomsnitt 2,0-2,5 miljarder per år över en femårsperiod. Det är en betydande höjning från tidigare, men ungefär i linje med utfallet 2020, som låg på 2,2 miljarder kronor.

Styrelsen meddelar också att man har som ambition att föreslå stämman 2022 en utdelning om 1,32 kronor per stamaktie för räkenskapsåret 2021, fördelat på tolv månadsvisa utdelningar. Utdelningen för 2020 var på 1 krona jämnt, uppdelat på fyra kvartalsvisa utbetalningar.

Fredagens kapitalmarknadspresentation inleddes av Lorents Burman, ordförande för kommunstyrelsen i Skellefteå, som blickade bakåt 100 år i tiden då det hittades guld i trakten. Något som skapat välstånd genom Bolidens gruvbrytning. Ilija Batljan valde istället att blicka framåt.

– SBB är en aktie för dig som köper aktien, ger den till dina barnbarn, glömmer bort den, och alltid vet att de kommer få högre utdelningar, åtminstone de kommande 100 åren.

SBB:s aktie stiger 3,5 procent på fredagseftermiddagen till en ny rekordnivå. Hittills i år har aktien stigit med 80 procent.

Satsningar på sol- och vindkraft

Bolaget sätter även upp målet att bli klimatpositiva i hela värdekedjan till 2030, det vill säga ha negativa koldioxidutsläpp. Målet ska bland annat nås genom satsningar på vindkraft. 

– Vi utvecklar även solkraftsanläggningar. Jag hoppas att vi kan sjösätta en av de första stora installationerna om några veckor, säger Ilija Batljan.

Bolaget passade även på att lansera en app som alla bolagets hyresgäster ska få tillgång till. Boende kan använda dessa till att betala räkningar digitalt, boka tvättstugor, beställa hemförsäkringar och annat. Det kan även leda till ytterligare intäkter för SBB.

– I Norden, särskilt i Sverige, så har vi inte varit så bra på att sälja tilläggstjänster. Om du jämför med Vonovia till exempel. De tjänar stora pengar på tilläggstjänster men i Sverige har vi bara börjat. 

SBB:s nya mål och utdelningspolicy

Finansiella mål:

 

Generera tillväxt i förvaltningsresultat per stamaktie A och B som över en femårsperiod i genomsnitt uppgår till minst 15 procent per år (oförändrat)

 

Generera en intjäning från fastighetsutveckling om i genomsnitt 2 000 till 2 500 mkr per år över en femårsperiod (tidigare mål: generera en intjäning från fastighetsutveckling om i genomsnitt 1 000 till 1 400 mkr per år)

 

Belåningsgrad lägre än 50 procent, definierat som justerad skuld i relation till skuld plus eget kapital (oförändrat)

 

Säkerställd belåningsgrad lägre än 30 procent (oförändrat)

 

Räntetäckningsgrad om lägst 3,0 ggr (oförändrat)

 

Uppnå en BBB+ rating på kort sikt, och A- på lång sikt (oförändrat)

Operationella mål:

 

Ett fastighetsbestånd om 300 mdkr till år 2026, med bibehållen BBB+ rating (tidigare mål: Ett fastighetsbestånd om 125 mdkr till år 2025)


Klimatpositiva 2030 (tidigare mål: 100 % klimatneutrala 2030)


Renovering av minst 600 lägenheter per år (oförändrat)

 

Utdelningspolicy:

 

Generera en stabilt ökande årlig utdelning per stamaktie A och B (oförändrad)

 

Baserat på nuvarande ställning och utsikter är styrelsens ambition att föreslå en utdelning om 1,32 kronor per stamaktie A och B, fördelad på tolv månadsvisa utdelningar, till årsstämman 2022.

Oskar von Bahr

Reporter

oskar.vonbahr@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.