Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

SBB och Obos inleder samarbete - ska bygga bostäder i Norge och Sverige

Publicerad: 20 december 2021, 09:08

Ilija Batljan är vd på SBB.

SBB har inlett ett strategiskt samarbete med norska Obos gällande utveckling av bostäder. Som ett första led i samarbetet har SBB sålt sina aktier i Solon Eiendom till det av SBB och Obos samägda bolaget Solon Eiendom Holding.


Ämnen i artikeln:

SBB FastigheterOBOSNorgeSolon Eiendom

Aktiepriset i affären har satts till 44 norska kronor vilket ger SBB 1,6 miljarder norska kronor i nettokontantvederlag.

Hur ser ni på den norska marknaden?
– Vi är ett av Norges största fastighetsbolag och vi kommer att fortsätta växa i Norge, säger SBB:s vd Ilija Batljan till Fastighetsnytt. 

Vilka är era ambitioner där framöver?
– Vi tror att vi kan växa med 10-15 miljarder kronor under de närmaste två åren i Norge. 

Genom Solon Holding ska SBB och Obos verka för samarbeten med Solon som passar respektive bolags profil, heter det – SBB inom social infrastruktur och fastigheter riktade till offentlig sektor, och för Obos förvaltningstjänster för bostadsrättsföreningar samt –ägare, projekt och byggledning samt bostadsfinansiering. Obosmedlemmar i Norge och Sverige kommer att ha förköpsrätt till Solons drygt 8.000 framtida bostäder, samt till de bostäder som framöver ska tas fram genom samarbetet.

Läs även: Ilija Batljan om senaste giren i SBB:s köpofffensiv

Som tidigare meddelats av SBB kommer bolaget att lägga ett budpliktserbjudande gällande de återstående aktierna i Solon Eiendom senast den 22 december 2021. Budpliktserbjudandet kommer att lanseras som planerat och alla aktier som SBB köper i ett sådant erbjudande eller följande tvångsförvärv kommer att överlåtas till Solon Holding, enligt SBB.

Nyhetsbyrån Direkt

redaktionen@fastighetsnytt.se

Maria Nordlander

Redaktör (Föräldraledig)

maria.nordlander@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.