Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

SBB mer än dubblar utdelning

Publicerad: 20 februari 2019, 08:57

Ilija Batljan vd på SBB. Bild: SBB.

Samhällsbyggnadsbolaget i Nordens förvaltningsresultat minskade i det fjärde kvartalet till följd av kostnader för förtidsinlösen av lån. Samtidigt föreslår bolaget att utdelningen höjs till 0,25 kronor från 0,10 kronor.


Ämnen i artikeln:

Ilija BatljanSBB Fastigheter

Samhällsbyggnadsbolaget i Nordens förvaltningsresultat minskade i det fjärde kvartalet till följd av kostnader för förtidsinlösen av lån. Samtidigt föreslår bolaget att utdelningen höjs till 0,25 kronor per aktie från tidigare 0,10 kronor.

Hyresintäkterna steg till 453 miljoner kronor i det fjärde kvartalet från 384 miljoner kronor under motsvarande period föregående år. Driftnettot steg samtidigt till 274 miljoner kronor från 257 miljoner.

Förvaltningsresultatet föll dock till 28 miljoner i det fjärde kvartalet från 87 miljoner kronor året innan.  Engångskostnader på 113 miljoner kronor kopplade till förtidsinlösen av lån vägde på förvaltningsresultatet i kvartalet.

Utdelningen på stamaktierna höjs som sagt till 0,25 kronor från 0,10 kronor. Höjningen kommer efter beskedet i början av december att bolaget ska växa fastighetsvärdet från dagens 25 miljarder kronor till 40 miljarder.

– Starkt resultat, förstärkt finansiell ställning och reducerad finansieringskostnad möjliggör en höjd utdelning, skriver bolagets vd och grundare Ilija Batljan i en kommentar.

Belåningsgraden minskade till 53 procent i slutet av 2018 från 58 procent ett år tidigare. Enligt Batljan har bolaget dessutom vidtagit ytterligare åtgärder och justerat för dessa ligger belåningsgraden strax under 50 procent.

– I och med detta anser jag att vår målsättning att förstärka den finansiella positionen för att uppnå kriterierna för en Investment Grade rating under 2018 är uppfyllt. Jag ser fram emot kreditvärderingsinstitutens rapporter, skriver han i rapporten.

Vid kapitalmarknadsdagen i december sade Batljan att en belåningsgrad kring 52-53 procent borde vara tillräckligt lågt för att nå bolagets mål om en Investment Grade rating.

SBB:s B-aktie, som stigit sex dagar i följd innan rapporten, faller tillbaka 3,2 procent till 11,86 kronor på onsdagsförmiddagen. Den stängde på 11,28 kronor den 11 februari innan sexdagarsrallyt inleddes.

Oskar von Bahr

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.